Zlatiborci daruju zemljište Hilandaru

Rukovodstvo Opštine Čajetina i manastira Hilandar su pre tri godine započeli aktivnosti na realizaciji ideje da na Zlatiboru manastir Hilandar formira Obrazovni kamp koji će vremenom prerasti u obrazovnu instituciju u okviru školskog sistema Republike Srbije. Vlada Republike Srbije dala je saglasnost na prenos zemljišta opštini Čajetina, kao i na projekat u celini.

Uručenje Odluke SO Čajetina o dodeli 70 hektara zemljišta u opštinskom posedu manastiru Hilandar je u petak 8. jula u 12 časova u Kulturnom centru Zlatibor. Odluku o dodeli zemljišta manastiru Hilandar će igumanu manastira Hilandar visokoprepodobnom arhimandritu Metodiju svečano uručiti predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Rešenjem Vlade Republike Srbije od 10. jula 2020. godine Opština Čajetina je određena za korisnika eksproprijacije 70 hektara zemljišta u državnoj svojini, a rešenjem Ministarstva finansija od 27. septembra 2021. godine ta nepokretnost je i administrativno preneta Opštini Čajetina.

Zakonom o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar iz septembra 2011. godine predviđeno je da Republika Srbija, preko svojih nadležnih organa, pruža podršku i pomoć očuvanju nasleđa Svegog manastira Hilandar, tako što preduzima aktivnosti i sprovodi programe koji se odnose na očuvanje i negovanje istorijskih, verskih i kulturnih tradicija manastira Hilandara, praćenje stanja, istraživanje, prezentovanje i interpretaciju pokretnog i nepokretnog kulturno- istorijskog nasleđa u sastavu manastira Hilandar, obnovu i rekonstrukciju i druge mere zaštite postojećih objekata, izgradnju novih objekata manastira Hilandara i dr.

Takođe, Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, predviđeno je da Republika Srbija,i jedinice lokalne samouprave i teritorijalne autonomije, preko svojih nadležnih organa, mogu u skladu sa svojim mogućnostima, da obezbede dotacije crkvama i verskim zajednicama, za finansiranje njihovih kulturnih i naučnih ustanova i programa.

U konkretnom slučaju, utvrđeno je da se otuđenjem nepokretnosti-katastarske parcele broj 7005/23 KO Čajetina, iz javne svojine Opštine Čajetina, bez naknade, ostvaruje javni interes, jer će Opština Čajetina, kao jedinica lokalne samouprave, zadovoljiti potrebe građana u oblasti prosvete, sporta, naučnoistraživačke i inovacione delatnosti, i sprovešće aktivnosti koje se odnose na očuvanje kulturnih i istorijskih, verskih vrednosti i tradicije Svetog manastira Hilandara.

Inače, ovo je prvi put u istoriji da manastir Hilandar dobije svoj metoh na teritoriji Zlatiborskog okruga, a ujedno i najveće imanje u celini koje poseduje crkvena institucija u ovom delu Srbije.

Ovaj članak je pročitalo 210 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.