Turizam

Završena obuka za pružaoce usluge smeštaja

Turistička organizacija “Tara-Drina“ i Regionalna razvojna agencija “Zlatibor“ organizovali su obuku za pružaoce ugostiteljskih usluga u seoskim turističkim domaćinstvima i objektima domaće radinosti. Cilj obuke je da se animira što veći broj pružaoca usluga da se registruju, kao i da prodju obuku u korišćenju centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma eTuriste.

“Cilj danasnje obuke jeste da pružaocima usluga predstavimo celokupnu platformu koju kao kategorisani smeštaji moraju da koriste, da unose sve podatke i praktično na taj način da pune sistem statističke evidencije turista i turističkog prometa u Republici Srbiji. To im je zakonska obaveza koja im olakšava posao evidencije turista i izdavanje računa. Ono što će biti najinteresantnije za pružaoce usluga jeste rad sa vaučerima“, kaže Miroslav Ivanović viši savetnik za turizam i održivi razvoj u RRA Zlatibor Užice.

Novina za pružaoce usluga smeštaja u seoskom turizmu i domaćoj radinosti jeste da im se iznos za porez i boravišnu taksu utvrdjuje na godišnjem nivou i u odnosu na raniji način obračuna sada je mnogo manji namet na pružaoce usluga, ističe Ivanović.

Prema njegovim rečima na teritoriji Zlatiborskog okruga registrovano je oko 500 pružaoca usluga u seoskom turizmu i domaćoj radinosti. Medjutim, u Bajinoj Bašti postoji mnogo više izdavaoca od registrovanog broja i ova radionica je svakako jedan od razloga da se pružaocima usluga objasni zbog čega treba da se registruju i udju u legalne tokove izdavanja smeštaja.

“Dosta ljudi nije informisano na koji način treba da pristupi ovom sistemu i uopšte koja je procedura za kategorizaciju i evidenciju gostiju“, kaže Ivanović.

Siniša Spasojević iz TO Tara Drina kaže da  veliki broj upita stiže na adrese info centra i TO Tara Drina vezano za izdavanje smeštaja.

“Ovde smo želeli da na jednom mestu stručno lice objasni kompletnu proceduru registracije i ono što nam je svakako cilj da pokušamo da se što više smeštaja na teritoriji Bajine Bašte kategorizuje, jer time na neki način podižemo nivo cene naše turističke ponude, ujednačavamo ponudu i garantujemo za smeštaj odredjene kategorije. Gradjani koji za vreme regate žele da izdaju smeštaj ili čamac mogu se javiti u info centar svakog dana od 8 do 21 čas, vikendom od 9 do 17 časova ili putem telefona 866-903“, navodi Spasojević.

Podsetimo, po broju poseta u Zlatiborskom okrugu na prvom mestu je Čajetina, dok drugo mesto po posećenosti dele Grad Užice i Opština Bajina Bašta.

Ovaj članak je pročitalo 439 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.