IzdvajamoOkružje

Zbog porasta vodostaja Lima, otpad stigao do lančanice u Priboju

Zbog obilnih padavina koje su uslovile porast vodostaja reke Lim, velike količine plutajućeg otpada ponovo su iz Crne Gore, Bijelog Polja, Berana, Andrijevice i Plava, dospele na lančanice u Priboju, gde je jedna od prevelikog otpada i pukla, naveli su iz NVO Euromost.

Kako navode u ovoj organizaciji koja preko deceniju prati i štiti ovu reku, svake godine se dešava isto, a najveća količina otpada dospeva sa obala Lima, područja koje pokriva opština Bijelo Polje, koja je i prepoznata u regionu po nekontrolisanom odlaganju otpada na obalama ove reke.

Takođe je i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije potvrdilo ovakvu informaciju, navodeći da je nesanitarna deponija Stanjevina u Prijepolju komplentno zatvorena i sanirana, kao i da je uklonjen i veliki broj divljih deponija u slivnom području, pa pretpostavljaju da najveći deo otpada, koji zadržavaju lančanice na Limu u Priboju, dolazi iz Crne Gore.

Iz Euromosta navode da velika količina otpada koja se odlaže na obalama Lima na području Bijelog Polja i nekontrolisanim odlaganjem raznog građevinskog materijala, a usled povećaja vodostaja, nasilno menja tok ove reke, čime se doprinosi i njenom izlivanju i poplavama.

“Još jednom apelujemo na lokalne uprave, kroz koje prolazi Lim, kao i Ministarstvo ekologije, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za vode i sve inspekcijske službe, da ozbiljno shvate ovu reku, jer zbog nekontrolisanog odlaganja otpada, nelegalnih objekata i drugih nelegalnih udara, ova reka može imati nesagledive posledice“, poručuju iz Euromosta.

Ovaj članak je pročitalo 210 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.