Naša pričaSrednja

Zbog isplativosti zanati sve privlačniji

Odavno je poznato da je zanat zlata vredan. Često stari majstori kažu da su plaćali da bi učili zanat. Biti zanatlija danas, iako je isplativo, nije dovoljno “kul“. Medjutim, problem sa nedostatkom kvalitetnih majstora je sve izražajniji.

Danas smo razgovarali sa učenicima prvog razreda srednje Tehničke škole u Bajinoj Bašti koji pohadjaju smer mehaničar motornih vozila, a koji su retki primer da se mladi iskreno interesuju za zanat koji su upisali

“Želeo sam da upišem ovaj smer zato što posle školovanja želim da nastavim da se bavim ovim poslom. Trenutno sam na praksi u saobraćajnom preduzeću Raketa, gde mogu dosta toga da naučim. Tu imam priliku da pregledam kočnice, autobus, menjač, dok u teoriji učimo sve što je vezano za motore“, kaže Luka Stefanović.

Predrag Miljanić kaže da je ovaj zanat upisao kako bi nastavio očevim stopama. Uz oca je zavoleo ovaj posao,tako da o drugom izboru nije ni razmišljao.

Jovan Janković kaže da je bez dileme izabrao svoje buduće zanimanje.

“Jedva čekam jos više praktičnih predmeta kada ću moći da upotrebim znanje koje sam stekao gledajući šta radi moj čiča u radionici. Većinu slobodnog vremena svakako ću provoditi kod njega u radionici“, kaže budući mehaničar.

“Ovaj zanat sam upisao jer me interesuju automobili, tako da mi je i na časovima zanimljivo jer učimo sve što je vezano za automobile i motore. Nakon školovanja želim da pokrenem sopstveni posao daleko odavde jer je ovaj zanat veoma plaćen“, kaže Ivan Radovanović

Od ove školske godine Tehnička škola oformila je dva nova odeljenja od po 15 učenika. Jedno odeljenje mehaničar motornih vozila i drugo bravar-zavarivač. Prema rečima Ane Stiković razredne starešine, za ove smerove vlada veliko interesovanje dece.

“Kada je u pitanju smer mehaničar motornih vozila, novina je što će tokom školovanja deca dobiti vozačku dozvolu. Kada govorimo o bravaru zavarivaču mnogo bivših učenika upisuje kurseve za ovaj zanat kako bi se zaposlili. Mislim da je lepa budućnost pred ovom decom. Moram da istaknem da su deca vredna i dobri djaci. Želim da razbijem predsrasudu da su zanati oni najgori sa najviše izostanaka i lošim ocenama. Na kraju će ova deca uzeti diplome i  sutra će raditi posao koji vole i za koji smosu se školovali“

Osim znanja i veština koje im povećavaju šanse da se zaposle odmah po završetku školovanja, bez dodatnih obuka i prilagođavanja, učenici u proflu mehaničar motornih vozila kroz obavezan predmet preduzetništvo stiču znanja i veštine za pokretanje sopstvenog biznisa.

Školovanje u proflu mehaničar motornih vozila odvija se po standardnom obrazovnom modelu, kaže Nenad Mihajlović director Tehničke škole i dodaje da će u narednom periodu pokušati da obrazovni sistem prilagodi ubrzanom razvoju auto-industrije

“Za sada ne raspolažemo sa svom potrebnom opremom koja prati ciklus koji traje tri godine, ali ćemo u narednom periodu nabaviti opremu koja se od nas zahteva kako bi smo u potpunosti zadovoljili novu tehnologiju. Tu ćemo imati i pomoć naših socijalnih partnera jer se kod većine danas može uraditi dijagnostika, a naši učenici će nadam se, već u drugoj ili trećoj godini to moći da urade i kod nas u školi“, kaže Mihajlović.

Po završetku školovanja deca će biti osposobljena za zanat koji je u današnje vreme dosta tražen, a i plaćen. Zbog upotrebe savremenih tehnologija, fizička snaga nije preduslov za bavljenje ovim zanimanjem tako da se ovim poslom danas podjednako uspešno mogu baviti i žene.

Ovaj članak je pročitalo 935 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.