Završena grejna sezona

Grejna sezona u Bajinoj Bašti danas se i zvanično završava. Zbog loših vremenskih uslova sezona grejanja produžena je pet dana. U BB Termu nam je rečeno da će toplana dežurati do 3. maja i ukoliko u narednim danima prosečna dnevna temperatura bude ispod 12 stepeni toplana će grejati stanove, kaže Velimir Radovanović.

Ovu grejnu sezonu toplana završava sa gubitkom od oko 19 miliona. Tokom prethodnih šest meseci utrošeno je oko 1000 tona uglja i oko 820 tona mazuta.

”Bez obzira na kvarove koje smo imali u oktobru i novembru, mogu da kažem da smo u tehničkom smislu sezonu završili uspešno. Takodje, imamo jedan kvar na toplovodu u naselju kolonija koji ćemo otkloniti odmah po praznicima. Potrošnja mazuta je prosečna, dok smo uglja potrošili nešto malo više nego uobičajeno, ali i to je razumljivo jer smo ove grejne sezone imali dve zgrade u sistemu, što je dovelo do povećanja površine koju smo grejali. Tokom grejne sezone nabavili smo 37 tona mazuta i 1030 tona uglja”, kaže velimir Radovanović iz BB Terma.

Zbog povećanja fiksinih i varijabilnih troškova toplana će tražiti povećanje cene grejanja za više od 10 odsto.

”Mi smo 28. decembra tražili novu cenu grejanja i za to nismo dobili saglasnost Opštinskog veća. Želim da istaknem da je u tom trenutku cena mazuta iznosila 92,16 dinara po kilogramu, a trenutna cena po kojoj  naplaćujemo grejanje je radjena prema ceni mazuta kada je on iznosio 71,66 dinara po kilogramu. Sada cena mazuta iznosi 119,86 dinara po kilogramu tako da je poskupljenje grejanja neminovno”, izjavio je Radovanović

Podsetimo, trenutna cena grejanja iznosi 118,25 dinara po metru kvadratnom za domaćinstva.

Ovaj članak je pročitalo 400 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.