ZZJZ: Voda u jezeru Perućac odličnog ekološkog statusa

Povodom spekulacija koje su se poslednjih dana pojavile u javnosti da je voda na jezeru Perućac lošeg kvaliteta i nije za kupanje, hteli smo da proverimo istinitost ove informacije.

U užičkom Zavodu za javno zdravlje u Centru za higijenu i humanu ekologiju gde se i vrše kontrole uzorka vode sa gradskih vodovoda gradskih kupališta, od doktorke Violete Prošić specijaliste higijene dobili smo informaciju da je poslednja analiza uzorkovanja površinske vode na jezeru Perućac uradjena 23. jula i da su dobijeni rezultati pokazali da je voda prve klase.

Prema njenim rečima, to znači da je voda „odličnog ekološkog statusa“, što znači da je pogodna za kupanje i rekreaciju na vodi.

Pre toga analiza je radjena 9. jula kada je uzorak pokazao da je kvalitet vode druge klase što je svrstao u vodu dobrog ekološkog statusa koja se takodje mogla koristiti za kupanje i rekreaciju na vodi. Naredna analiza vode radiće se 6. avgusta.

Inače, površinska voda jezera u Perućcu se kontroliše petnaestodnevno po ugovoru i na zahtev Turističke organizacije ‘’Tara-Drina’’.

Ovaj članak je pročitalo 3524 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.