Vazduh zagađen. Koliko? Ne zna se tačno!

Merenja čistoće vazduha u Bajinoj Bašt kažu da u periodu grejne sezone imamo značajno lošiji kvalitet vazduha a aero-zagadjenje je posledica povećanih koncentracija pepela, prašine iz uglja, čestica poreklom iz dizel motora, dima i čadji.

U izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice navodi se da detaljnija analiza kvaliteta vazduha, na osnovu nalaza ovog merenja, nije moguća jer je ovo merenje jednokratno i ne daje dovoljno informacija o prisustvu zagadjujućih materija. S toga se predlaže da se uradi Akcioni plan sa merama za poboljšanje  kvaliteta vazduha.

Zavod za javno zdravlje Užice je, krajem prošle godine, na zahtev opštinske uprave izvršio monitoring kvaliteta vazduha u užem centru Bajine Bašte. U cilju utvrdjivanja nivoa zagadjenosti vazduha na teritoriji grada vršena su svakodnevna i celodnevna merenja koncentracije čadji, sumpor-dioksida, azot-dioksida i suspendovanih čestica koje se sastoje od sitnih čvrstih čestica ili manjih tečnih kapljica prisutnih u atmosferi.

Pored dimnjaka gradskih toplana vazduh u Bajinoj Bašti zagađuju i automobili – kaže se u izveštaju Zavoda za javno zdravlje

Ovaj članak je pročitalo 464 posetilaca portala!

Prvi Portal

Redakcijski prilog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.