Vazduh u Bajinoj Bašti označen kao “izuzetno loš“

Indeks zagađenosti, odnosno nivo PM 2.5 čestica je ovog jutra u Bajinoj Bašti bio 130 i vazduh je okarakterisan kao izuzetno loš, a što je pokazao senzor za praćenje kvaliteta vazduha u ulici Milana Obrenovića. O kvalitetu vazduha možete se, u realnom vremenu, informisati xeco.info/xeco/vazduh/ Na taj način dobićete informacije o tome kakav je kvalitet vazduha u Bajinoj Bašti.

U Bajinoj Bašti se danima unazad u vazduhu oseća miris čadji, naročito u jutarnjim i večernjim satima, te ne čude saveti zdravstvenih radnika da se pri ovakvim vremenskim uslovima što manje boravi napolju.

– Ja ne mogu ništa da kažem o meračima kvaliteta vazduha u gradu, ne znam ko ih je postavio, gde se nalaze i koliko su ti podaci relevantni. Nemamo merne stanice koje bi trenutno potvrdile ili demantovale priču o tome kakav vazduh udišemo. Mi zvanične rezultate dobijamo od firmi koje angažujemo od strane lokalne samouprave. Za ovu godinu iz budžeta je planirano milion dinara u cilju praćenja stanja kvaliteta vazduha. Po usvajanju programa od strane opštinskog Veća i davanja saglasnosti na taj program od strane ministarstva, biće raspisana javna nabavka kojom će se odrediti firma koja će vršiti merenje kvaliteta vazduha u Bajinoj Bašti – kaže Aleksandar Marković savetnik za poslove zaštite životne sredine.

U toku prošle godine analize kvaliteta vazduha radjene su u dva navrata u martu i avgustu kada je rezultat pokazao da je stanje kvaliteta vazduha bio zadovoljavajući, i da su parametri u okvirima graničnih vrednosti, dok su merenja vršena u martu pokazala da su granične vrednosti premašile dozvoljene vrednosti.

– Vrednost čestica koje su produkt sagorevanja odnosno grejanja i saobraćaja u koje spadaju čadj, prašina i kiselina bile su nešto veće od dozvoljenih, dok olovo, arsen i neke druge zagadjujuće materije nisu  bile iznad referentnih vrednosti – naglašava Marković

Razloga za ovakvo stanje ima više, pre svega veliki broj individualnih i kolektivna ložišta, naročito onih koja koriste ugalj. Gradjani se pozivaju da reaguju ukoliko uoče spaljivanje bilo kakvog otpada što predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva i značajno narušava već ionako narušen kvalitet vazduha.

Ovaj članak je pročitalo 371 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.