Usluge socijalne zaštite za 3.000 građana

Kvalitet života za više od 3.000 građana i građanki iz ranjivih društvenih grupa poboljšan je kroz unapređenje usluga socijalne zaštite kao rezultat 41 projekta koji su lokalne samouprave sprovele uz podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO.

“Poboljšanje položaja ranjivih grupa jeste državna politika Vlade Srbije i prioritet sistema socijalne zaštite. Lokalne samouprave su jedan od značajnijih šrafova u sistemu i podrška za jačanje njihovih kapaciteta je veoma važna jer u budućnosti treba da postanu još značajniji nosioci socijalne zaštite i socijalne politike na lokalnom nivou“, istakla je Biljana Zekavica, pomoćnica ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupna vrednost podrške koju je Vlada Švajcarske pružila kroz dva javna poziva programa Swiss PRO pod sloganom „Snage udruži, podršku pruži” iznosi preko 530.000 evra, dok su lokalne samouprave sufinansirale realizaciju projekata sredstvima u iznosu od oko 170.000 evra. Takođe, lokalne samouprave su dobile i tehničku podršku za razvoj i sprovođenje usluga socijalne zaštite, poput pomoći u kući i kluba seniora za stara lica, ličnog pratioca i dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom i savetovališta za porodice, mlade i decu.

Direktorka Kancelarije UNOPS u Srbiji Mikela Telatin istakla je da su lokalne samouprava uspešno upotrebile podršku programa Swiss PRO za velike pomake u oblasti socijalne zaštite.

Sertifikate za uspešnu realizaciju projekata dobile su lokalne samouprave Arilje, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Brus, Ćuprija, Gadžin Han, Ivanjica, Krupanj, Lebane, Loznica, Medveđa, Mionica, Negotin, Novi Pazar, Paraćin, Pirot, Požarevac, Prijepolje, Prokuplje, Rača, Raška, Ražanj, Rekovac, Šabac, Sjenica, Surdulica, Svilajnac, Topola, Tutin, Užice i Žagubica.

„Ponosna sam što su naše zajedničke aktivnosti unapredile kvalitet života za 3.000 građana i građanki širom Srbije. Tome su značajno doprineli usmeravanje i saradnja sa Ministarstvom rada, finansijska podrška Vlade Švajcarske za socijalnu uključenost, naročito u odgovoru na posledice pandemije, kao i vođstvo i posvećenost lokalnih samouprava u sprovođenju promena u društvu pomoću kojih niko ne ostaje zapostavljen”, navela je Telatin.

Ovaj članak je pročitalo 344 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.