Javne službe

Upravljanje otpadom

U okviru projekta “Primarna selekcija otpada“ danas je u Komunalno preduzeće stigao još jedan kamion smećar inače, treći po redu u okviru ovog projekta. Projekat u čiju se realizaciju krenulo još 2017. godine, finansiran je iz Evropskih fondova. Ugovor su tada potpisali Ministarstvo zaštite životne sredine, Opština Bajina Bašta i Evropske komisije – Program podrške razvoja infrastructure.

Ovo je realizacija projekta u okviru druge faze kojom je takodje predvidjeno da u opštinu Bajina Bašta krajem aprila i početkom maja meseca stigne 3.800 plavih kanti za reciklabirni otpad, 52 žuta kontejnera za staklo i 40  kontejnera za blokove takodje za reciklabirni otpad. To znači da će svaki gradjanin Bajine Bašte dobiti dodatnu kantu za selekciju otpada.

 

“Kroz ovaj projekat Bajina Bašta se obavezala da učestvuje u svim pripremnim aktivnostima. Da formira jednicu za implmentaciju projekta u koju će biti uključeni predstavnici Opštine i Komunalnog preduzeća, da radi na dozvolama i da izvrši prijem i distribuciju celokupne opreme dobijenu u okviru donacije. Obeza Opštine i Komunalnog jeste, i da kasnije prati tok tog otpada, odnosno da se sav prikupljeni otpad mora predati u Regionalni centar Duboko“, kaže Dragana Jovanović član tima za implementaciju projekta.

Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine takodje su aktivno uključeni u ovaj projekat. Oni takodje učestvuju u medijskoj kampanji, a najveći deo posla će odraditi sami gradjani u toku primarne selekcije otpada.

“Pored Evropskih projekata imali smo i projekte sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine kroz koje smo dobili još kontejnera koje smo pozicionirali u planinskim područjima gde nije uvedena primarna selekcija. Planiramo da i tamo, pre svega u turistički naseljenim područjima uvedemo selekciju otpada. Cilj nam je da smanjimo finansijski trošak preduzeća, a i trošak gradjana svakako, tako što ćemo što više selektovati otpad, smanjiti volumen ukupnog otpada koji ide iz Bajine Bašte i naravno sav otpad koji ide sa teritorije Bajine Bašte opredeliti u regionalni centar Duboko koji vrši dalju selekciju“, navodi Ivan Marković vodja tima za implementaciju projekta

 

Ovaj članak je pročitalo 728 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.