Baština

Slava Opštine i hrama Svetog Save u Bajinoj Bašti 19. maja

Po prvi put od ove godine Bajina Bašta zvanično obeležava slavu Opštine, prenos moštiju Svetog Save Srpskog. Ovaj crkveni praznik, obeležava se kao opštinska slava iz razloga što je tom prazniku posvećen i pravoslavni hram u izgradnji koji takođe nosi ime Sveti Sava.

Opština Bajina Bašta i hram Svetog Save u Bajinoj Bašti u nedelju 19. maja obeležiće svoju krsnu slavu. Praznično večernje bogosluženje počeće u 16 časova, nakon čega će biti organizovana litija kroz grad.

U 18 časova  predvidjen je kulturno umetnički program u okviru koga će biti organizovane besede, nastup Nine Pavlović, Jovana Jakovljevića i KUD-a jelek i Milenko Topalović i upriličena dodela nagrada pobednicima literarnog i likovnog konkursa o Svetom Savi. Nakon toga u 19 časova svoj nastup imaće grupa “Nektarija“

U nedelju na sam dan praznika Svetog Save i hramovne i opštinske slave Bajina Bašta, Sv. Arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Save služiće njegovo preosveštenstvo Episkop žički G. Justin sa početkom u 9:00 časova, nakon čega će biti upriličeno lomljenje slavskog kolača.

U 19 časova u gradskom bioskopu biće predstavljena knjiga “Sveta gora perivoj Presvete Bogorodice“ autora Dragana Jeumovića, nakon čega će u 20 časova biti prikazan film “Nebesko“

Sveštenik Vladimir Malešević, objasnio je da datum nije mnogo poznat u našem narodu, ali se nalazi u kalendaru kao datum obeležavanja događaja, godinu dana nakon upokojenja Svetog Save, a to je prenos njegovih časnih moštiju iz bugarske države, tadašnje prestonice Trnova u manastir Mileševu.

“Ovaj hram počeli smo zajednički, uz pomoć vernog naroda, darodavaca i priložnika koji pomažu da se hram dovrši i da bude potpuno spreman za redovno bogosluženje u njemu. Takodje, velika zahvalnost gradjevinskom odboru i Opštini Bajina Bašta koja od početka gradnje hrama aktivno i nesebično učestvuje u tome“, rekao je sveštenik Malešević..

Simbolično se desilo da baš na dan kad se obeležava praznik Prenos moštiju Svetoga Save Srpskog odbornici u Skupštini opštine usvoje odluku kojom će se ovaj datum ubuduće svečano obeležavati kao opštinska slava.

“Opštinsko veće je na sednici održanoj 13. marta odlučilo da krsna slava opštine Bajina Bašta bude 19. maj odnosno praznik Prenos moštiju Svetoga Save Srpskog, što su odbornici usvojili na sednici SO 19. maja 2023. godine. Ovo je prva godina kako počinjemo da slavimo ovaj datum i nadamo se da će se odazvati veliki broj meštana da učestvuju u duhovnom životu svog mesta. To nas je održalo vekovima unazad i to će nas održati i u budućnosti“, rekla je predsednica Opštine Vesna Djurić.

Ovaj članak je pročitalo 460 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.