HronikaPanorama

Ove godine prijavljeno 80 slučajeva nasilja u porodici

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Prema statističkim podacima od početka godine u Srbiji je ubijeno 20 žena, dok su u istom periodu 2019. godine ubijene 24 žene. Svaka druga žena u Srbiji preživi neki oblik nasilja, bilo fizičkog, seksualnog, psihološkog ili ekonomskog, a neretko postaje vidljivo tek kad se desi tragični ishod.

Podaci Centra za socijalni rad u koje je Prvi portal imao uvid, govore da je u Bajinoj Bašti, na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od početka godine do danas prijavljeno 80 slučajeva nasilja. Od tog broja u šest slučajeva nije bilo rizika od nasilja, rečeno nam je u Centru. U 74 slučaja nasilja izrečene su hitne mere učiniocima nasilja od kojih se 23 odnose na izricanje zabrane komuniciranja i udaljenjem nasilnika iz stana.

U 2019. godini izrečeno je 105 hitnih mera učiniocima nasilja, što je za 59 više nego u 2018. godini.  

Tokom prošle godine policija je izrekla 59 hitnih mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja, dok je po istoj meri izrečeno 46 sudskih mera.

Najveći broj nasilja se dešava između supružnika, a alarmantna je činjenica da se povećava broj nasilja izmeđe dece i roditelja. Prema podacima koje smo dobili iz Centra retko koja žrtva se vrati supružniku nasilniku, te se veliki broj prijavljenih slučajeva završava razvodom.

Mnogo je veći broj neprijavljenih slučajeva pa iz Ženskog centra Užice podsećaju da je uspostavljen besplatan SOS telefon za podršku žrtvama sa brojem 0800 333 445.

Ovaj članak je pročitalo 1208 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.