Ekstrakt nara zaštita od korone

Istraživanje Medicinskog fakulteta u Banjaluci pokazalo je da bi nar, koji se još naziva i eliksirom mladosti, mogao pomoći u prevenciji oboljevanja od virusa korona.

Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić izjavio je za Glas Srpske da je ova visokoškolska ustanova još pre dve godine u saradnji s Institutom Dr Josif Pančić iz Beograda započela ozbiljna istraživanja sa ekstraktima nara.

”Reč je o ekstraktu koji se dobija iz kore nara koja se inače baca. Naše bake su tu koru sušile i od nje kuvale čaj deci kada imaju dijareju. Potvrđeno je da ekstrakti dobijeni iz kore imaju antibakterijska dejstva”, rekao je Škrbić za ”Glas Srpske”.

Škrbić je takodje rekao da su ekstrakt počeli primjenjivati kod pacijenata koji imaju dijabetes tip dva i pokazalo se da preparat smanjuje masnoću i šećer u krvi, popravlja krvni pritisak i deluje protivupalno. Tom studijom obuhvaćeno je oko 60 pacijenata i rezultati su bili fenomenalni, naveo je dekan Medicinskog fakulteta.

Škrbić je s timom, kojeg čine Relja Suručić sa Katedre za farmakognoziju i Biljana Tubić sa Katedre za farmaceutsku hemiju, tokom pandemije započeli novo istraživanje o delovanju ekstrakta nara u prevenciji obolevanja od virusa korona.

Škrbić je istakao da ovim istraživanjem, koje je objavljeno i u jednom kanadsko-američkom časopisu, ispitivanja o lekovitom svojstvu nara ne prestaju.

Prema njegovim rečima, cilj istraživačkog tima je da posle nekoliko laboratorijskih analiza dođu i do kliničkog ispitivanja, te da ekstrakt iz kore nara počne i zvanično da se primjenjuje.

Tubićeva je pojasnila da su istraživanje kandidovali za ranu fazu bolesti.

”Namera nam je bila da utvrdimo da li supstance iz kore nara deluju na sprečavanje ulaska virusa u organizam”, rekla je Tubićeva.

Prema rečima Relje Suručića, informacije do kojih su došli drugi istraživači i saznanja o virusu korona bili su dobra baza za početak

”Ispitivali smo složene hemijske strukture iz kore nara, te poredili efekte koji se dobiju njihovom upotrebom sa efektima lekova koji su na početku pandemije korišćeni u Kini kao terapija”, naveo je Suručić.

Izvor: Glas Srpske

Ovaj članak je pročitalo 1261 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.