MagazinNekad i sad

Staro ruho perućačkog Vrela

Žitelji Perućca su ponosni na svoju najkraću reku na svetu pa tako Vrelo važi za njihovu najveću turističku atrakciju. Vrelo je perućanima a i široj zajednici, podarilo i idealne uslove za uzgoj pastrmke pa je, pored nekada jedinog i najvećeg državnog ribnjaka, danas ovde idealna lokacija i za male ribnjake. Ipak, Vrelo je turističkoj mapi našeg područja podarilo i jedan od najlepših restorana vidikovaca – restoran Vrelo.

Restoran (mada smo ga decenijama nazivali – motel) Vrelo se nalazi na samoj obali kod vodopada rečice Vrelo u Drinu. Pored najlepše terase (koja poslednih godina trpi zbog zagađenja same rečice) ovaj restoran ima i uređenu salu za goste i prijatan ambijent. Posle privatizacije restoran Vrelo je nekoliko godina čamio čekajući bolje dane i konačno nešto od toga doživeo. Novo ruho Vrela danas je lepše i privlači goste, ali stari izgled ovog objekta ostaće u sećanju kao jedna od tada najlepših i najmodernijih građevina.

Izgrađen u vreme opšte gradnje svega potrebnog i nedostajućeg, ovaj restoran podignut je početkom šezdesetih godina, kada je u Peruđi bilo najveće gradilište u tadašnjoj Jugoslaviji. Graditelji prve hidrocentrale u Prućcu u ovoj zgradi su provodili lepe i nezaboravne časove odmora i predaha.

Na slici gore: Izgled restorana Vrelo početkom šezdesetih godina prošlog veka.

Na slici dole: Današnji izgled restorana Vrelo.

Ovaj članak je pročitalo 939 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.