Javne službe

Socijalni stanovi za četiri porodice

Direktorka Centra za socijalni rad Marica Vuković i predsednica Opštine Bajina Bašta Vesna Djurić uručile su danas ključeve četiri stana za socijalno stanovanje u naselju Crkvine, a ključeve od stana dobile su samohrane majke dece sa smetnjama u razvoju. U pitanju je jedan jednosoban stan i tri garsonjere.

Zgrade namenjene korisnicima usluge zaštićenog stanovanja napravljene su 2004. godine i nakon 10 godina su prešle u vlasništvo Opštine, a Centar za socijalni rad je dobio na korišćenje kako bi sproveo konkurs u skladu sa novim pravilnikom koji je usvojio Opštinsko veće.

Konkurs koji je raspisan 31. maja, trajao je 30 dana. Za to vreme na adresu Centra pristiglo je devet prijava.

“Komisija sastavljena od stručnih radnika Centra za socijalni rad bodovala je prijave i s obzirom da su bila četiri stana na raspolaganju, prvih četvoro korisnika sa bodovne liste je dobilo po stan“, kaže Marica Vuković direktorka Centra za socijalni rad..

Prema strukturi porodica pravo na korišćenje dobile su jednoroditeljske porodice sa maloletnom decom i decom sa posebnim potrebama.

“Veliko mi je zadovoljstvo da im danas uručim ključeve od stanova jer su se ove majke već dugi niz godina mučile u materijalno stambenom smislu. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je odvojila sredstva za renoviranje tri stambene jedinice, oni su sada bili u mogućnosti i da dobiju stanove na korišćenje. U narednom periodu potrudićemo se da se osposobe i ostale stambene jedinice zato što ima još korisnika kome je ovakav vid pomoći neophodan“, kaže direktorka Centra za socijalni rad.

Sve porodice kojima su danas uručeni ključevi od stanova su izrazili zadovoljstvo zbog novog životnog prostora i zahvalili lokalnoj zajednici na onome što čini za njihove porodice, pre svega za decu, koja će sada imati daleko bolje uslove za odrastanje.⁣

“Ne znam šta bih vam rekla. Nakon dugo godina patnje i tuge ovo mi mnogo znači i ne mogu da vam opišem radost koju sada osećam. Dugo godina sam živela u iznajmljenom stanju bez adekvatnih uslova za život. Ovo će svakako značiti puno, kako za mene tako i za moju decu. Čini mi se da će i bolest biti manje prisutna“, kaže Milka Janković.

“Znači mi mnogo. Pre svega će mi olakšati život. U stanu ću živeti sa ćerkom koja je korisnik dnevnog boravka San“, rekla je Cvija Janković

Mira Nikolić nije krila radost i sreću koju trenutno oseća.

“Svakako će mi olakšati život, jer 16 godina živim kao podstanar sa detetom koje ima zdravstvene probleme. Znači mi mnogo i još jednom hvala svima“.

Predsednica Opštine Vesna Djurić je rekla da je danas rešeno stambeno pitanje četiri porodice, a da će za iduću godinu Opština planirati i izdvojiti sredstva za adaptaciju preostala četiri stana.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas ovde u ovakvom okruženju gde se oseća raspoloženje, ljubav i sreća. Stanove su dobile samohrane majke čija deca imaju zdravstvene probleme. Ovo su žene bez stalnog zaposlenja i bez adekvatnog stambenog rešenja. Ovde postoje još četiri stana koja zahtevaju renoviranje tako da ćemo za iduću godinu planirati i odvojiti budžetska sredstva i za preostala četiri stana, kako bi još četiri porodice rešile svoje stambeno pitanje“, izjavila je predsednica Opštine Vesna Djurić.

Ovaj članak je pročitalo 2555 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.