Počela realizacija projekta zaštite od požara

Aktivnosti na realizaciji prekograničnog projekta ”Unapređenje sistema upravljanja zaštitom od požara u prekograničnom području BiH i Srbije”, u okviru IPA programa Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020, započele su 9. marta.

Ideja projekta je unapređenje ljudskih kapaciteta za prevenciju, intervenciju i spasavanje, povećanje tehničkih kapaciteta, izrada planske dokumentacije i podizanje svesti lokalnog stanovništva o prevenciji požara.

Ljudski kapaciteti će se graditi kroz posebno osmišljene treninge i radionice, dok ćetehnički kapacitet institucija biti unapređeni nabavkom vatrogasnih vozila i specijalizovane vatrogasne opreme. Razmena iskustava i primera dobre prakse kao i povezivanje vatrogasnih jedinica u prekograničnom području biće ostvarena kroz zajedničke treninge. Za NP Tara biće izrađena procena rizika od šumskih požara i operativni plan za vanredne situacije, a za opštinu Rogatica biće pripremljen Plan zaštite od požara. Medijskom kampanjom i distribucijom promo materijala radiće se na podizanju svesti lokalnog stanovništva.

Važno je napomenuti da projektno područje karakteriše visok stepen ugroženosti odšumskih požara – 80% Nacionalnog parka Tara je pod šumom i ovo je najugroženiji deo Srbije od šumskih požara prema proceni rizika od katastrofa Republike Srbije, kojuje usvojila Vlada RS u martu 2019. Takođe, 55% područja opštine Rogatica je pokriveno šumom i rizik od požara je veoma visok prema Proceni rizika od prirodnih i drugih opasnosti opštine Rogatica (2016) koju je proveo Odbor civilne zaštite. Takođe, treba imati u vidu da je uzrok preko 96% požara ljudski faktor.

Pored opštine Rogatica i JP Nacionalni park Tara u realizaciju projekta će biti uključeni vatrogasna jedinica iz Rogatice, šumsko gazdinstvo Sjemeć, opština Bajina Bašta, vatrogasna jedinica iz Bajine Bašte, dobrovoljno vatrogasno društvo iz Bajine Bašte i predstavnici civilne zaštite iz obe opštine.

Projekat je planirano da traje do septembra 2022. godine Projekat čija je ukupna vrednost 429.737,52 evra, planirano je da traje do septembra 2022. godine.

Ovaj članak je pročitalo 363 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.