KulturoskopStvaraoci

“Srpska priča“ Nemanje Devića

Sinoć je u centru za posetioce NP Tara održano predavanje “Srpska priča“ – osvrt na srpsku istoriju XX veka istoričara dr Nemanja Devića. Nemanja Dević je istraživač-saradnik u Institutu za savremenu istoriju, doktorirao je izučavajući istoriju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Objavio je više od 20 naučnih radova u kojima je uložio ogroman trud u borbi protiv istorijskih falsifikata i nametnutih narativa.

“Moje kolege i ja bavimo se naučnim istraživanjem pojava i procesa u XX veku u čijem središtu su pre svega Prvi i Drugi svetski rat. To je ono što je ostavilo duboke posledice po sudbinu našeg naroda. Mi te posledice osećamo i dan danas, zbog toga čak van naučne javnosti postoji veliko interesovanje za te teme“, kaže Dević.

U sklopu predavanja Dević je promovisao svoju knjigu “Srpska priča“.

“Srpska priča – sećanje iz rata i revolucije majora Aleksandra Miloševića, govori o tome, kako smo teško proživeli posledice Prvog svetskog rata. To je slika jednog od važnih svedoka epohe i drago mi je da je predstavljamo ovde u Bajinoj Bašti, gradu koji takodje ima burnu istoriju i u vreme Drugog svetskog rata. Ideja je da govorimo bez mržnje i pristrasnosti“, naglašava Dević.

Predavanje i promocija knjige održani su u organizaciji TO Tara-Drina, Ustanove “Kultura“ i Nacionalnog parka Tara.

Ovaj članak je pročitalo 314 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.