Serdar Janko Vukotić

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih srpskih junaka Janko Vukotić, koji je od rodnog Čeva u Crnoj Gori, zahvaljujući junaštvu i požrtvovanju, dospeo do dvora i vojnog ministarskog mesta Kraljevine Jugoslavije.

Porodica Vukotić je svakako jedna od najčuvenijih crnogorskih porodica koje su svojim junaštvom zadužile srpski narod. Serdar Janko Vukotić je najčuveniji po tome što je komandovao crnogorskom vojskom u bici kod Mojkovca 1916. godine i tako obezbedio odstupnicu srpskoj vojsci pri povlačenju pred najezdom austrougarskih trupa. Njegova ćerka Vasilija (na slici u sredini) je u ovoj bici bila jedina žena borac i učestvovala je kao ordonans svoga oca. Uspela je da preživi Mojkovačku bitku i, što je najvažnije, iza sebe ostavi detaljno svedočenje o tadašnjim zbivanjima i toku bitke.

I Jankov sin Vukašin je takođe bio oficir. Kada je završio oficirsku školu, kralj Aleksandar ga je odmah prebacio na dvor u gardu, gde je bio ordonans zadužen za bezbednost kraljevske porodice. Malo je poznat podatak da je upravo Vukašin Vukotić bio čovek koji je presvukao kralja u posmrtnu odoru nakon njegovog ubistva u Marseju.

Zanimljiva je i priča o sveći u manastiru Visoki Dečani, prema kojoj su kaluđeri ovog manastira nakon turske okupacije ugasili jednu sveću i rekli da će je ponovo upaliti kada se Srbija oslobodi od Turaka. Čast da je upali pripala je Janku Vukotiću, koji je tokom balkanskih ratova, zajedno sa srpskim trupama, oslobađao Kosovo i Metohiju.

Izvor: MeetTheSerbs

Ovaj članak je pročitalo 50 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.