BaštinaPriredbe

Sabor izvornih pesama u Kostojevićima

Sabor izvorne pesme u Kostojevićima okupio je brojne pevačke grupe i čuvare tradicije koje su još jednom pokazale kako se čuvaju tradicionalne vrednosti na ovim prostorima.

U Kostojevićima su se juče pevale izvorne srpske pesme, a njeni meštani i posetioci iz okolnih sela uživali su u nastupu zdravičara, instrumentalista i izvornih pevačkih grupa iz Ivanjice, Užica, Ribaševine, Rogačice, Kosjerića, Zlakuse, Srpskog Goražda, Lučana.

Manifestacija je održana po put u bajinobaštanskom selu Kostojevići u organizaciji pevačke grupe “Složna braća“ iz Rogačice.

Radosav Gavrilović, vodja pevačke grupe kaže da se nekada okolnim selima razlegala čobanska pesma i okupljala mlade, a danas ta ista pesma prenošena s kolena na koleno opstaje zahvaljujući izvornim pevačkim grupama koje čuvaju izvornost srpske pesme i kulturološki identitet Srbije.

– Grupa je osnovana 2005. godine u želji da nastavimo tradiciju dedova i očeva kako bi sacuvali izvorne pesme od zaborava, a koje pevamo na bas i izvika – kaže Gavrilović

Ovaj članak je pročitalo 414 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.