Račanski srez bio „najluđi“?

Najviše duševnih bolesnika u Srbiji 1895. godine imali su Krajinski i Račanski srezovi – objavio je na svom Tviter nalogu Miloš Popović univerzitetski profesor iz Arizone a preneli su srpski mediji B92.net i Nedeljnik.

„Miloš Popović je doktor nauka na Univerzitetu u Arizoni i na njegovom sajtu mogu se pronaći različite statističke i interaktivne mape. Sada je objavio i ovu – mapu okruga u Srbiji na kojoj su navedeni brojevi „ludaka“ po srezovima. Iznad mape stoji: „Pogledajte da li potičete iz sreza sa najviše ludih prema popisu iz 1895.“

Autor na svom sajtu objavljuje statističke podatke na razne teme i interaktivne mape a za ovu mapu kaže da je ona preneta iz rezultata „popisa iz 1895. godine“ i tvrdi da su podaci verodostojni.

Doduše, Popović navodi da cilj objavljivanja ove mape nije da bilo koga uvredi a da je mapa „tehnički tačna“.

Podaci koji su objavljeni na mapi a navodno potiču iz „popisa 1895. godine, odnose se na broj ljudi sa mentalnim oboljenjima koji su se u to vreme nazivali „ludacima“.

Nama, koji danas živimo u nekadašnjem „najluđem srezu“ ostaje da se nadamo da smo za proteklih 124 godine postali makar malo „pametniji“ ili da je sve ovo neslana šala a da je njen autor Popović naš zemljak!

Ovaj članak je pročitalo 2159 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.