Protest prosvetara u Bajinoj Bašti

Danas je na gradskom trgu u Bajinoj Bašti organizovan protest prosvetnih radnika osnovnih i srednjih škola, u znak podrške zbog narastajućeg nasilja u obrazovnim ustanovama. Iako su primanja prosvetara ispod proseka u zemlji, njihov glavni motiv današnjeg okupljanja svakako je bio zaustaviti nasilje u školama.

Po rečima Petra Čolića ukoliko do 15. decembra ne počnu razgovori sa nadležnim ministarstvom o davanju statusa službenog lica svim zaposlenim u prosveti, protesti će biti nastavljeni.

“Do sada je Unija sindikata organizovala štrajkove upozorenja u školama skraćenjem časova, a danas radikalizovala štrajk obustavom rada. Današnji prekid rada je apel da se obrati pažnja na položaj radnika u prosveti“, kaže Čolić i dodaje da je obustava nastave predvidjena samo za danas.

“Učionice moraju biti sigurno mesto ne samo za učenike, već i za prosvetne radnike. Svako nasilje sa bilo koje strane mora se strogo kažnjavati uz poštovanje svih zakonskih propisa“, poručila je Danijela Stamenić ispred Unije sindikata Tehničke škole

Protest su organizovali članice Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost“ gimnazija Josif Pančić, srednja Tehnička škola, Osnovne škole “Sveti Sava“ i “Rajak Pavićević“.

Prosvetari takodje traže da se plate zaposlenima u obrazovanju povećaju za 25 odsto.

 

Ovaj članak je pročitalo 2030 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.