Promocija knjige ”Upisani u vekove” 12. aprila u bioskopu

Književno veče na kome će biti predstavljena knjiga ”Upisani u vekove” autora Luke Nikolića penzionisanog potpukovnika rodom iz Zaovina, održaće se u utorak 12. aprila u sali gradskog bioskopa.

U ovoj knjizi interpretirani su prikupljeni podaci o poginulima i umrlim ratnicima iz sela Zaovina u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Iz ove spomenice jasno se čita da je u rat mobilisano svo muško stanovništvo iz Zaovina, svi vojno sposobni muškarci, sve što je moglo pušku da nosi. Većina onih koji su otišli u balkanske ratove i ”Veliki rat” nisu se vratili. Za većinu slavnih ratnika iz Zaovina koji su svoje kosti ostavili na braniku otadžbine, autor je sa mnogo poteškoća uspeo da prikupi osnovne podatke. Niko do danas nije pokušao da ustanovi podatke o tome ko su očevi i majke ratnika, ko su njihovi potomci, u kojim jedinicama su bili na ratnom rasporedu, gde i kada su poginuli, gde su ostali da počivaju. Upravo tu istinu, u nedovršenom obliku, sadrži ova spomenica.

Osim 203 ratnika čija su imena uklesana na spomen – ploči spomenika u Vežanji, u Spomenici su navedena još četiri ratnika koja su iz nepoznatih razloga izostavljena na spomen – ploči. Tako ukupan broj stradalih Zaovljana u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu je 207 ratnika i žrtava rata.

Knjiga je izašla iz štampe u izdanju Narodne biblioteke ”Miloš Trebinjac”.

Ovaj članak je pročitalo 139 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.