Panorama

Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka

U sportskoj hali u Bajinoj Bašti održana je promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem u okviru koje su učenici završnih razreda srednjih škola imali priliku da se upoznaju sa uslovima služenja vojnog roka u jedinicama Vojske Srbije.

Promocija u organizaciji Centra ministarstva odbrane Užice, osmišljena je tako da učenici u neposrednom kontaktu sa pripadnicima Vojske Srbije dobiju detaljne informacije o tome šta ih očekuje ako se dobrovoljno prijave za služenje vojnog roka.

Bajinobaštanima su predočene nove mogućnosti ukoliko se opredele za služenje vojnog roka, kao što su mesečna zarada od oko 37.000 dinara, plaćeni putni troškovi, a postoji i mogućnost zaposlenja i nastavka karijere u Vojsci Srbije.

Branko Delić načelnik Centra Ministarstva odbrane Užice istakao je, da je u poslednje vreme povećano interesovanje za služenje vojnog roka.

“Želim da istaknem da u martu ove godine imamo prijavljeno od 30 do 40 kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka, što me veoma raduje. U poslednje dve godine, pandemija izazvana koronavirusom dovela je do slabog odziva. Medjutim, situacija je sada dosta drugačija. Država je dosta toga uradila da se o vojsci drugačije govori i čini sve da ovaj poziv medju mladima bude veoma zanimljiv, pre svega jer ima omogućava kasnije zaposlenje u Vojsci Srbije“, ističe Delić.

Dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem vrši se četiri puta u toku godine – maju, junu, septembru i decembru.

Svi gradjani od 19 do 30 godina bez obzira na pol, koji žele da se prijave na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem to mogu učiniti u lokalnoj kancelariji Ministarstva odbrane u Bajinoj Bašti, preko pošte ili preko e-Uprave.

“Dobrovoljno služenje vojnog roka traje šest meseci i za tih šest meseci vojnici primaju nadoknadu oko 38.000. Vojnicima je obezbeđen smeštaj, hrana, odeća i oprema, zdravstvena zaštita, a plaćeni su im i putni troškovi za odlazak na odsluženje vojnog roka i povratak kući. Kada osoba odsluži vojni rok dobija mogućnost da se zaposli u Vojsci Srbije, Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova, u agencijama za fizičko-tehničko obezbeđenje i kazneno-popravnim zavodima“, navodi Delić i dodaje da su podjednako zainteresovani i mladići i devojke.

 

Ovaj članak je pročitalo 806 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.