Privatne šume prepoznate kao razvojni prioritet Užica

Udruženje vlasnika privatnih šuma “Bor“ iz Užica je tokom sprovođenja projekta “Šuma za šume – vlast za građane“ u procesu javne rasprave uputilo predlog dopune Plana razvoja Grada Užica 2023-2030 koji je usvojen u finalnom dokumentu. Na taj način su se privatne šume našle u ovom najvišem planskom dokumentu grada.

Tokom sprovođenja projekta Udruženje vlasnika privatnih šuma iz Užica je uradilo analizu strateških i zakonskih dokumenata u Gradu Užicu i ustanovilo da se šume ne pojavljuju ni u jednom dokumentu tog tipa, iako je problem aerozagađenja više nego poznat građanima. Zato je posebno značajno što je grad prepoznao predlog koji je upućen i unapređenje stanja privatnih šuma na teritoriji grada označio kao meru za postizanje proklamovanog prioritetnog cilja, a to je zaštita i unapređenje životne sredine.

Dodatno, Grad je već ranije u budžetu za 2023. godinu namenio sredstva za unapređenje stanja šuma, a udruženje je gradu uputilo nacrt Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za šume, kako bi procedura od 2023. godine bila u potpunosti usklađena sa Zakonom o šumama. Grad je i do sada odvajao ova sredstva, ali će od ove godine to činiti po Programu, kako i nalaže Zakon.

Udruženje vlasnika privatnih šuma poziva grad da što pre usvoji Program i na taj način započne sprovođenje mera uvrštenih u najviši planski dokument. Građane pozivamo da pristupe sajtu www.privatnesume.rs i klikom na sekciju „Predloži akciju“ daju svoje predloge šta treba unaprediti u lokalnim šumama.

Projekat “Šuma za šume-vlast za građane“ je uspešno okončan i ispunio je sve postavljene ciljeve i planirane rezultate, a UVPŠ „Bor“ nastavlja da radi na unapređenju privatnih šuma kroz buduće aktivnosti o kojima će blagovremeno obaveštavati javnost.

Ovaj članak je pročitalo 37 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.