Okružje

Saradnički pristupi u jačanju lokalnih medija

Centar za monitoring i aktivizam – CEMA realizuje projekat “Saradnički pristupi u jačanju online medija zapadne Srbije“ u okviru koga je izrađen dokument koji koji sadrži teoretske i praktične informacije o ovoj temi. U ovom Priručniku, namenjenom pre svega lokalnim medijima, govorimo o pojmu kolaborativnog novinarstva, njegovoj suštini i značaju, kao i modelima koji se u svetu primenjuju a koji bi se mogli praktikovati i u našim uslovima.

Mediji su izvršili revoluciju u razvoju čovekovog načina života, kulturi, navikama i ponašanju, te su postali nezaobilazna činjenica njegovog društvenog, kulturnog i intelektualnog života. O njima se sasvim pouzdano može govoriti i kao moćnoj ekonomskoj instituciji, mnoštvu estetičkih formi, determinisanom parametru savremene politike, svojevrsnom ritualu simbola i znakova. Uprošćeno rečeno, mediji su najveća socijalna sila današnjice, onaj deo stvarnosti koji tu istu stvarnost menja na radikalan način, menjajući i ljudsko iskustvo, način saznavanja i razumevanja.

Novi mediji, u odnosu na tradicionalne, koji su sporiji i limitirani sopstvenim tehničkim i tehnološkim karakteristikama, sve navedeno obavljaju brže i sveobuhvatnije, zadirući u dubinske matrice pojmova čovek i stvarnost. Internet, kao medij, svojom medijskom strukturom uspostavlja suštinsku razliku u odnosu na tradicionalne kanale interpersonalnog komuniciranja jer je Internet hibridni medij koji u sebi objedinjuje različite medijske karakteristike.

Mnoge preživele lokalne novinarske kuće u Srbiji tragaju za modelima sopstvene održivosti. Neke od njih su već počele da se okreću kolaborativnom novinarstvu kao načinu za razmenu podataka i širenje ograničenih resursa, istovremeno pružajući ono što su često sveobuhvatnije priče široj publici. Sasvim je razumljivo da je digitalno doba stvorilo tehnološke mogućnosti koje čine saradnju lakšom nego ikada ranije.

Priručnik je dostupan OVDE

Izvor: Cemaforum.rs

Ovaj članak je pročitalo 129 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.