HronikaPanorama

Prijepolje: Prijava protiv investitora MHE

Udruženje Libergraf iz Užica i inicijativa Zaštitimo reke Prijepolja podneli su krivičnu prijavu protiv privrednog društva 15. avgust DOO zbog oštećenja životne sredine i ugrožavanja živog sveta u reci Gračanici.

Investitor je namerno zatvorio riblje staze kako bi povećao protok vode za proizvodnju struje, što je rezultiralo prekidom toka reke i nanosom štete životnoj sredini. Investitor je takođe prekršio Vodne uslove Srbijavoda i Uslove zaštite prirode.

Udruženje Libergraf i inicijativa Zaštitimo reke Prijepolja su podnele krivičnu prijavu i predstavke Vodnoj i Inspekciji zaštite životne sredine. U ovom slučaju su postavljene daske na vodozahvatima koje sprečavaju protok vode kroz riblje staze, usmeravajući je ka drugim malim hidroelektranama.

Klisura Gračanice, pre nego što je izgrađeno hidroelektrane, bila je izuzetan prirodni refugijum sa velikom biološkom raznovrsnošću. Rečni tok i klisura imaju status zaštićenog područja na II stepenu, ali organizacija Polekol je podnela Zahtev za postupak vanrednog vršenja stručnog nadzora zbog ugrožavanja zaštićenog područja.

Organizacije zahtevaju da se hitno postupi po njihovim predstavkama, da se zaštiti reka Gračanica i da se investitor kazni zakonom. Takođe, apeluju i na opštinu Prijepolje da zabrani gradnju malih hidroelektrana na svojoj teritoriji.

Prima

Foto: Damir Bećirbašić

Ovaj članak je pročitalo 254 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.