Uncategorized

Prekogranični projekat zaštite od požara

Realizacijom projekta “Unapređenje sistema upravljanja zaštitom od požara u prekograničnom području BiH i Srbije“, za Nacionalni park Tara biće izradjena procena rizika od šumskih požara i plan za vanredne situacije, a za opštinu Rogatica biće pripremljen plan zaštite od požara.

Program koji će trajati do septembra 2022. godine, realizuje se u okviru IPA programa Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020, saopšteno je iz Nacionalnog parka Tara.

Cilj projekta je da doprinese poboljšanju sistema upravljanja hitnim vatrogasnim intervencijama u prekograničnom području BiH i Srbije. Projekat će trajati 18 meseci do septembra 2022. godine, a sprovode ga Opština Rogatica u BiH i JP Nacionalni park Tara. Ukupna vrednost projekta je 429.737,52 evra.

Sa nadležnim Telom za ugovaranje – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) u okviru Ministarstva finansija Republike Srbije, ugovoreno je sufinansiranje projekta sredstvima EU u vrednosti od 364.720,94 evra. Pomenuti iznos čini 84,87% ukupne vrednosti projekta, dok će ostatak sredstava obezbediti projektni partneri.

Ideja projekta je unapređenje ljudskih kapaciteta za prevenciju, intervenciju i spasavanje, povećanje tehničkih kapaciteta, izrada planske dokumentacije i podizanje svesti lokalnog stanovništva o prevenciji požara.

Područja obuhvaćena projektom karakteriše visok stepen ugroženosti od šumskih požara. Prema proceni rizika od katastrofa najugroženiji deo Srbije od šumskih požara je Nacionalni park Tara gde je 80% pod šumom, dok je 55% područja opštine Rogatica pokriveno šumom.

Pored opštine Rogatica (BiH) i JP „Nacionalni park Tara“ (Srbija) u realizaciju projekta će biti uključeni vatrogasna jedinica iz Rogatice, šumsko gazdinstvo Sjemeć, opština Bajina Bašta, vatrogasna jedinica iz Bajine Bašte, dobrovoljno vatrogasno društvo iz Bajine Bašte i predstavnici civilne zaštite iz obe opštine.

Ovaj članak je pročitalo 757 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.