SrednjaZajednica

Predavanje za srednjoškolce “Još uvek vozim“

Agencija za bezbednost saobraćaja u organizaciji Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga danas je u Tehničkoj školi u Bajinoj Bašti organizovala tribinu na temu važnosti budjenja svesti mladih o bezbednosti saobraćaja.

Tribina je održana sa ciljem da se učenicima srednjih škola odnosno mladim vozačima predoče sve opasnosti vožnje bez dozvole i pod dejstvom alkohola kao i efekti korišćenja sigurnosnog pojasa.

Slaviša Savić koordinator i moderator tribine govorio je iz ličnog iskustva. Kako i sam kaže, sama priča iako je lična ima i edukativni karakter. Slaviša je pre 28 godine doživeo saobraćajnu nezgodu, koja za posledicu ima trajni invaliditet. Ličnim svedočenjem djacima je ukazao na greške u saobraćaju koje su bile kobne i dovele do trajnog invaliditeta kada je imao nepunih 18 godina.

“Ono što mladi treba da shvate jeste da sa ozbiljnim posledicama može da računa neko ko ne poštuje saobraćajne propise i ni u kom slučaju život ne treba tretirati kao igru na sreću. Reakcije mladih su poprilično pozitivne i smatram da će se bar neko od njih setiti ove današnje priče u momentima kada odluče da stisnu gas ili da eventualno pod dejstvom alkohola sednu za volan“, kaže Savić iz Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.

Tribina pod nazivom “Vozim ali ne hodam“ u Srbiji se organizuju već šest godina zaredom. Realizuje se uz podršku Agencije i lokalnih saveta za bezbednost saobraćaja. Do sada je organizovano preko 400 tribina za preko 40.000 mladih u preko 60 gradova i opština širom Srbije.

“Dobar deo učenika i nakon završenog časa nastavi da nas prati i komentariše ili nas poziva ponovo u školu da održimo predavanja

“Nakon ovog predavanja shvatio sam da u automobilu uvek treba da vežem pojas i da treba da vodim računa o onima koji se voze sa mnom“, kaže Dušan Jakšić učenik Tehničke škole.

“Ovo predavanje na mene je ostavilo jak utisak. Bilo je jako emotivno, zato što izgubiti ceo život za trenutak to je stvarno strašno. Imam tu svest da ne treba da konzumiram alkohol dok vozim i da ne treba da vozim preterano velikom brzinom“, rekao nam je po završteku tribine Andrija Žuža.

 

Ovaj članak je pročitalo 792 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.