Javne službe

Potpisani ugovori za energetsku efikasnost

U Opštini Bajina Bašta danas su potpisani ugovori sa korisnicima izabranim na javnom konkursu za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova.

Opština Bajina Bašta je 1. avgusta raspisala javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koje se odnose na zamenu stolarije, unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija, zamenu kotlova, a danas su potpisani i trojni ugovori izmedju predstavnika opštine, izvođača radova i građana izabranih na konkursu. Udeo sredstava podsticaja iznosi maksimalno 50 odsto od vrednosti ukupne investicije sa PDV.

“Za 128 gradjana su obezbedjena sredstva, oko 30 je ispod crte, ali lista nije konačna, tako da će doći do pomeranja jer je nekoliko korisnika odustalo zbog nemogućnosti učešća u realizacije. Maksimalan iznos po korisniku koji opština izdvaja za stolariju je 140.000, za zamenu kotlova 110.000, a za radijatore i prateće elemente 120.000“, kaže Miloš Jelisavčić predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije.

Nakon potpisivanja ugovora gradjani i izvodjači ulaze u realizaciju ugovora, a po završetku radova obraćaju se Opštini sa zahtevom za isplatu dela koji opština subvencioniše.

“Podneo sam zahtev za zamenu stolarije i ovom prilikom bih se zahvalio Opštini i predsednici koja nam je pomogla da nam bude toplija kuća. Na kući imam 10 prozora koje treba da zamenim, tako da će mi ova subvencija mnogo značiti, s obzirom da je postojeća stolarija drvena i već dotrajala“, kaže Radenko Ranković.

“Ja sam konkurisala za zamenu prozora i vrata. To će mi mnogo značiti. Ja bih se smrzla, sama sam u stanu, vrata su šuplja, duva sa svih strana, prozori ne mogu da se zatvore, tako da će mi ovo puno značiti. Što se otpočinjanja radova tiče, kada god da otpočnu, jer ne bi bilo fer nekoga uslovljavati da radi po lošem vremenu prvo zbog nas, a i zbog njih“, izjavila je Jelena Marković.

U skladu sa Ugovorom, rok za završetak radova je februar 2023. godine, s tim što je Ministarstvo energetike dalo mogućnost da se ugovor može produžiti ukoliko vremenski uslovi ne dozvole realizaciju istog.

U toku naredne sedmice očekuje se raspisivanje javnog poziva za solarne panele za gradjane.

Za sufinansiranje energetske efikasnosti u Bajinoj Bašti opredeljeno je 16 miliona dinara, od čega je osam miliona izdvojeno iz budžeta Opštine i isto toliko opredelilo je Ministartvo rudarstva i energetike.

Ovaj članak je pročitalo 731 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.