Poništeni izbori u Srebrenici i Doboju

Centralna izborna komisija BiH donela je odluku o poništavanju izbora u opštini Srebrenica i Gradu Doboju. Za Srebrenicu, izbori su poništeni za nivo načelnika i Skupštine opštine i to za 26 redovnih biračkih mesta i dva biračka mesta u odsustvu.

Ovu odluku podržalo je šest članova CIK-a, dok je jedan bio protiv. Politički predstavnici Srba i Bošnjaka različito gledaju na donesenu odluku CIK-a. 

„Mi smo očekivali ovakvu odluku CIK-a, jer je CIK od početka pravio cirkus od samog početka ovog političkog procesa. Oni su znali rezultate izbora i pre  izbora. Očigledno je ovo bio neki dogovor da se ovako nešto desi i evo danas je sve kulminaralo odlukom da se izbori ponište. Smešno je da se zbog 50 glasova, za koje oni tvrde da su utvrdili da su glasali ljudi sa nevažećim dokumentima, da se poništi prednost od 1200 glasova. To je sramota. Nas ne plaši ponavljanje izbora, mi ćemo najpre uputiti žalbu, a ako i ona bude odbijena, mi ćemo pobediti još i ubedljivije nego što je to bio slučaj ovaj put.“ , rekao je aktuelni načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić.

„Drago nam je da je CIK utvrdio da su izbori u Srebrenici pokradeni. Ovo je poruka onima koji u budućnosti planiraju da dobijaju pobede na nekorektan i nepošten način, da to ne čine. Mi nismo zadovoljni sa delom odluke koja se odnosi na poništavanje glasanja putem pošte. Oko 800 glasača koji su se prijavili, u skladu sa Zakonskim procedurama, da glasaju putem pošte nisu dobili na vreme izborni materijal. To ne samo da utiče na konačan izbor rezultata u Srebrenici, nego nije fer prema tim ljudima koji su učinili sve da ispoštuju Zakonsku proceduru, a da zbog nečijeg nemara ne bude im dostavljen izborni materijal i uskraćeno im je pravo da biraju na prošlim izborima“ , izjavio je Alija Tabaković, predsjednik Inicijative „Moja adresa Srebrenica“.

Lokalni izbori održani su 15. novembra prošle godine, a prema poslednjim dostupnim podacima za Srebrenicu Mladen Grujičić, aktuelni načelnik i kandidat srpskih stranaka, imao je veliku prednost u odnosu na Aliju Tabakovića, kandidata bošnjačkih stranaka.

Izvor: UPS Media

Ovaj članak je pročitalo 1043 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.