Epidemijska situacija i dalje nestabilna

I pored toga što se smanjio broj pregleda u kovid ambulanti i broj pacijenata na bolničkom lečenju, epidemijska situacija još uvek nije dovoljno stabilna da bi se ublažile mere koje su još uvek na snazi, zaključak je sa danas održane sednice opštinskog Štaba za vanredne situacije.

“Epidemijska situacija je još uvek nestabilna sa znacima poboljšanja. Iako se u kovid ambulanti smanjio broj pregleda, još uvek nije u dovoljnoj meri da bi se razmatralo o ukidanju vanredne situacije, jer su mere opreza i dalje potrebne sada kada je u početku i proces imunizacije protiv virusa Covid“, izjavila je v.d. direktora Doma zdravlja dr Dušica Jovanović.

Od ukupnog broja pacijenata koji se jave u kovid ambulantu, oko 30% je prvih pregleda, rekla je Jovanović i dodala da se razmatra mogućnost isključivanja stacionara iz kovid sistema.

Ono o čemu je takodje bilo reči na sednici Štaba za vanredne situacije, jeste, nedostatak spremačica.

“Imamo problem sa održavanjem higijene u Domu zdravlja zbog nedostatka spremačica. Higijenu u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno održavaju svega dve spremačice dok je jedna spremačica na bolovanju. Ja sam danas iskazala potrebu da Opština ukoliko postoji mogućnost preko agencije angažuje spremačicu koja bi radila u Domu zdravlja. Medjutim, zbog zakonskih prodecura koje postoje, ja bih zamolila direktore javnih preduzeća da u ovo vreme dok ne prodje epidemija izazvana virusom Covid, a naročito sada dok se radi imunizacija, pomognu Domu zdravlja da se angažuje dodatno pomoćno osoblje. Moram da naglasim, da te osobe ne bi bile rasporedjene u kovid odeljenjima, već bi bili angažovani na održavanju higijene na odeljenju pedijatrije Hitne službe, odeljenju Opšte medicine, a za to namje potrebna pismena saglasnost, od osobe koja bi bila angažovana na održavanju higijene u Domu zdravlja“, kaže Dušica Jovanović.

Ovaj članak je pročitalo 2105 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.