Javne službe

Počeli radovi na Muzeju ćirilice

Polovinom avgusta počeli su radovi na rekonstrukciji objekta stare škole u Rači za potrebe Muzeja ćirilice. Inače, ovo je prva faza radova u okviru planiranog kompleksa Doma ćirilice koji će upotpuniti sala za konferencije, kancelarije i smeštajni objekat.

– Radovi obuhvataju kompletnu rekonstrukciju od podova preko fasade do zamene krova i stolarije. Radiće se hidrotehničke instalacije, elektroinstalacije, grejanje – kaže Siniša Spasojević vodja projektnog tima Doma ćirilice.

Za projekat „Dom ćirilice“ Ministarstvo kulture, kroz program “Gradovi u fokusu 2023“ opredelilo je 17 miliona dinara.

– Opština već radi na izradi projektne dokumentacije za naredne faze izgradnje kompleksa Doma ćirilice i ovo je nešto na čemu nećemo stati, jer je Bajina Bašta uradila dosta toga na zaštiti i očuvanju ćirilice – izjavila je predsednica Opštine Vesna Djurić.

Član Nacionalnog saveta za kulturu Željko Marković rekao je da je početak radova na Muzeju ćirilice zapravo početak obnove i podsećanja na dužinu trajanja našeg pisma i naše države.

– Nije slučajno što će Muzej ćirilice biti u blizini manastira Rača, a južno je i manastir Rujan gde je štampana prva knjiga u Srbiji – ističe Marković

Rok za završetak radova je 13. decembar 2023. godine.

Ovaj članak je pročitalo 707 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.