Naša pričaRepublika Srpska

Počela izgradnja spomen-sobe u Skelanima

Na inicijativu srpsko kulturnog prosvetnog društva Osat iz Skelana, a u dogovoru sa parohijom Skelani počelo je obnavljanje starog parohijskog doma i izgradnja spomen sobe, mesta trajnog sećanja na stradale srbe sa ovih prostora u proteklim ratovima. Spomen-soba će imati površinu od 66 kvadratnih metara, a za rekonstrukciju parohijskog doma i izgradnju spomen sobe potrebno je 100.000 konvertibilnih maraka.

“Dobili smo blagoslov mitropolita dobrobosanskog Hrizostoma i ono što je sada najpotrebnije uraditi jeste, sanacija krova kako bi zaustavili njegovo dalje urušavanje. Kako je i planirano, spomen soba sadržaće table u kamenu na kojima će biti ispisana imena stradalih Srba sa ovih prostora u poslednjih 100 godina i njihove fotografije. Na jednom mestu biće mnogo toga što čuva uspomenu na junake, koji su hrabro i nesebično branili srpski narod i teritoriju“, kaže Duško Mandić predsednik kulturno prosvetnog društva Osat Skelani.

Vrednost projekta je 100.000 konvertibilnih marka, kaže Mandić i dodaje da je toliko sredstava potrebno kako bi se završio kompletana sanacija parohijskog doma i izgradnja spomen sobe, kao i kompletan dvorišni prostor.

“Ovo je jedino mesto koje mi imamo kao spomen obeležje u čitavoj Republici Srpskoj. Ovim putem pozivamo gradjane da pomognu jer je ovo prilika da se odužimo žrtvama koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku. Želimo da naše potomke upoznamo sa istinom o stradanju srpskog naroda na ovim prostorima, da to buduća pokolenja pamte i naravno, da se ovako nešto nikad više ne ponovi“ kaže Dragan Bogdanović iz kulturno prosvetnog društva Osat Skelani

Svi koji imaju dobru volju i u mogućnosti su da pomognu mogu kontaktirati Odbor za izgradnju putem telefona: 064-5001305, 065-8246339 i 065-8612210

Ovaj članak je pročitalo 552 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.