AgroNaša priča

Pčelarstvo od hobija do unosnog biznisa

Rade Marjanović već dugi niz godina se bavi pčelarstvom u čemu mu pomažu supruga i sin. Još od 1986. godine je u ovom poslu. U početku je imao svega tri košnice da bi danas postao ozbiljan pčelar koji poseduje preko 300 pčelinjih društava. Kako ističe dobitnik je brojnih priznanja. Saradjivao je sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu gde je sa profesorima radio na proizvodnji matica. Svoje znanje, kaže, prenosi na mladje pčelare ali i one koji žele da se bave ovim poslom.

Tržište meda preplavljeno je lažnim proizvodima, koja se prave od šećernog ili kukuruznog sirupa, kaže Marjanović.

“Hteli mi to da priznamo ili ne, visoka cena ne garantuje kvalitet meda. Kada govorim o pčelarima iz Bajine Bašte slobodno mogu da kažem da nijedan pčelar sa naše teritorije neće prodati lažan med. To rade preprodavci po Tari, Debelom brdu i duž reke Drine, koji u prodavnicama kupe med za 400 dinara, a prodaju ga za 1.000 dinara. Kako se to i dalje ne bi dešavalo, ja sam pozvao predsednika srpske pčelarke organizacije da preduzme odredjene korake da se ovo spreči, tako da se nadam da ćemo ove godine zaustaviti prodaju lažnog meda i da toga više neće biti“, kaže Marjanović.

Prema njegovim rečima svaki pčelar treba da poseduje dokaz o ispravnosti meda. Iako svake godine nosi med na analizu u Kraljevo, to ne može sa sigurnošću da kaže i za ostale pčelare iz Bajine Bašte. Tvrdi da veoma mali broj bajinobaštanskih pčelara kontroliše kvalitet meda. Uveren je da najkvalitetniji med dolazi sa područja Rastišta, Jagoštice i Zaovina.

Iako je zakonom zabranjeno prskanje voća insekticidima u vreme cvetanja, veliki broj voćara se oglušuje o ovu zabranu. Pčelari navode da im društva pripremljena za bagremovu pašu masovno slabe zbog prskanja voća. Kazne za nepoštovanje ovog zakona sada su uvećane i kreću se od 50.000 do 100.000 dinara.

Srpski med nije jeftin kaže Marjanović. U odnosu na Hrvatsku, Bugarsku i druge zemlje u okruženju, srpski med je najskuplji. Poredjenja radi u Bugarskoj je cena meda 4,30 evra dok u Srbiji za kilogram ovog proizvoda treba izdvojiti 7,60 evra. Kada se govori o kvalitetu meda, stručnjaci tvrde da je najkvalitetniji kestenov med. Odmah iza njega po kvalitetu je šumski med, zatim livadski i bagremov.

Od pčelinjih proizvoda koje Marjanović proizvodi najskuplji je matični mleč čiji jedan gram košta 1 evro. Da bi se koristio u preventivne svrhe neophodno je 20 grama ovog proizvoda, napominje Rade Marjanović.

Marjanovićevi kupci su Italijani, Švedjani ali i Srbi.

S obzirom da je prošla godina bila loša za pčelare, ne žali se. U vreme epidemije virusa korona potražnja za pčelinjim proizvodima je bila izuzetno velika.

On kaže da od pčelarstva može da se živi ukoliko se ovim poslom bavite profesionalno.

Ovaj članak je pročitalo 1380 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.