Pčelari strahuju od Rio Tinta

Poslednjih nedelja mnogobrojna Udružnja, ekološke organizacije i stručna javnost digli su svoj glas povodom iskopanja određenih ruda na teritoriji naše zemlje a koje mogu biti pogubne za ceo eko sistem i reke, zemljište, kao i za biljni i životinjski svet.

Iz Udruženja pčelara podsećaju da je Savez pčelarskih organizacija Srbije početkom avgusta održao  tribinu u saradnji sa Udruženjem pčelara iz Loznice, o potencijalnim problemima pčelara usled otvaranja rudnika litijuma.

U cilju ukazivanja na probleme oko otvaranja rudnika litijuma, pčelarima su se obratili predstavnici lokalne samouprave Ispred SPOS-a govorili su predsednik dr Rodoljub Živadinović i član IO Branko Mijić, a stručne stavove iznele su gošće tribine prof. dr Milica Tomašević i prof. dr Ljiljana Tomović.

Cilj tribine bio je pronalaženje rešenja i zauzimanje zajedničkog stava po pitanju otvaranja rudnika litijuma. Tribini je  prisustvovalo je više od 50 pčelara iz regiona.

Pčelari su se usaglasili da moraju saslušati predstavnike struke i nauke i uvažavati ih i raditi po njihovim uputstvima i savetima. Tribina je otvorila i pokrenula pitanje koje ne muči samo pčelare i druge poljoprivrednike, već i svakog odgovornog čoveka sa ovih prostora. Stav prisutnih pčelara je da najavljen rudnik donosi više štete nego koristi, sa predlogom da se projekat Rio Tinta zaustavi.

Izvor: Boom93

Ovaj članak je pročitalo 729 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.