Javne službe

Opozicija zahteva smenu predsednika Skupštine

Odbornici opozicije u skupštini opštine Bajina Bašta danas su podneli zahtev za smenu predsednika Skupštine Mladena Lukića smatrajući da se sednice skupštine zakazuju po partijskom diktatu, a ne onako kako bi trebalo u interesu gradjana, kaže odbornik Uroš Djokić.

“S obzirom na to da je prethodna sednica lokalne skuštine održana 28. juna i da je do prethodnog zasedanja prošlo gotovo 90 dana, a da zakon o lokalnoj samoupravi kao jedan od razloga za raspuštanje lokalnog parlamenta predvidja upravu, ukoliko se ne održi sednica u roku od 90 dana, to govori da čak i zakonodavac takvu vrstu neaktivnosti smatra apsolutno odstupanjem od onoga što bi trebalo da bude i da je to razlog za raspuštanje lokalnog parlamenta. Nama kao opoziciji bi odgovralo da se raspišu izbori jer smo potpuno uvereni da ne postoji matematička šansa da ovakav način vodjenja Opštine dobije podršku ikada više“, izjavio je Djokić

Predsednica Opštine Vesna Djurić kaže da je skupština zakazana pet dana pre isteka roka od 90 dana.

“Prošla sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma. U pitanju je odsutnost odbornika zbog bolesti. Moram da naglasim da je koalicija stabilna i da su odbornici su jedinstveni“, kaže Djurićeva

Na novinarsko pitanje da li je Opština mogla da učestvuje na licitaciji prilikom kupovine objekta nekadašnjeg Beko-a, predsednica Vesna Djurić kaže da je Opština uradila sve što je po zakonu i da će se to pitanje naći na dnevnom redu naredne sednice skupštine.

“Šta smo mogli to smo uradili. To ne radi predsednik, to rade stručne službe, javni pravobranilac. Pokušali smo sve. Još uvek ništa nije izgubljeno. Opština nije mogla da učestvuje na licitaciji, ali postoje drugi načini“, kaže Djurićeva.

Uroš Djokić kaže da je Opština mogla da učestvuje na licitaciji medjutim, jedino ograničenje koje postoji za javnu svojinu jeste, da Opština ne može ponuditi veću cenu od procenjene vrednosti.

“Opština je opredelila sredstva u budžetu za 2023. godinu u iznosu od 32 miliona dinara za kupovinu prostora Beko. Medjutim, u junu na predlog predsednice Opštine ta stavka u budžetu je obrisana, a novac nije preusmeren na druge potrebe. Rečeno nam je da neće biti javne prodaje, da ćemo uputiti zahtev za eksproprijaciju da ćemo utvrditi javni interes preko Vlade Republike Srbije ali od toga se ništa nije dogodilo. Opština nije učestvovala na licitaciji i nepokretnost je prodata za iznos za koji je opština mogla da ga kupi. Opština je vezana procenjenom vrednošću, medjutim, zgrada Bekoa nije prodata za procenjenu vrednost, već za vrednost koja je bila početna, a taj iznos je bio za trećinu manji od procenjene vrednosti“, naglašava Djokić.

Ovaj članak je pročitalo 915 posetilaca portala!

One thought on “Opozicija zahteva smenu predsednika Skupštine

  • Jovan

    Hm…. Sta je problem sad sve iz Bekoa da se premesti u zgradu „komiteta“… Sta je sa objektom na Raci..kome je dat na koriscenje i ko ga, kad i kako koristi…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.