Održano takmičenje “Pažljivkova smotra“

Danas je u osnovnim školama i Dečijem vrtiću “Neven“ održano školsko takmičenje pod nazivom “Pažljivkova smotra“ koju sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa lokalnim Savetom za bezbednost saobraćaja. Inače, takmičenje se održava u 60 gradova i opština u Srbiji sa ciljem da se deca  kroz igru i takmičenje upoznaju sa pravilima u saobraćaju.

“Zbog epidemije izazvane koronavirusom takmičenje prošle godine nije organizovano, dok je 2019. godine ovim takmičenjem bilo obuhvaćeno 550 dece. Iskreno se nadam da ćemo ove godine epidemijska situacija dozvoliti održavanje takmičenja u sva četiri nivoa“, kaže Mile Djenić iz opštinske komisije za bezbednost saobraćaja.

Cilj takmičenja je da svi daju doprinos kako bi deca bila bezbednija. Iskustva razvijenijih zemalja gde je javni rizik tri puta manji pokazuju, da se na bezbednost saobraćaja može uticati i da je edukacija jedno od osnovnih načina za bezbednije odvijanje saobraćaja.

“Edukacija dece o bezbednosti u saobraćaju je veoma važna još od malih nogu kada mališani lako usvajaju znanja. Važno je da im se na vreme predoče koja su to saobraćajna pravila, kako da se čuvaju na ulici ali i da to neko svoje rano predznanje iskoriste i kasnije kako bi postali savesni vozači“, kaže Djenić i dodaje da se u srednjoj školi takodje realizuju aktivnosti i predavanja na temu o bezbednosti u saobraćaju.

Ovaj članak je pročitalo 417 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.