MedijiPanorama

Nekažnjivost za napade na novinare je nedopustiva

Dezinformacioni napadi tokom 2023. bili su usmereni na evropsku demokratiju, ali i na medije i LGBTQ+ organizacije, i uključivali su zlonamernu manipulaciju slikama i glasovima poznatih ličnosti kao što su Margot Robi i Nikolas Kejdž, zaključuje se u izveštaju EU, a prenosi Gardijan.

Istraživači su otkrili da je Ukrajina najčešće napadana, ali je na meti bilo 149 subjekata, uključujući medijske organizacije kao što su Euronjuz, Rojters, Dojče vele i Njujork tajms i LGBTQ+ organizacije.

Među digitalnim oružjem koje se koristi za napade na medije i grupe civilnog društva bilo je „zastrašivanje, uznemiravanje ili pretnje“, navodi se u izveštaju.

„Cilj nije samo da se oblikuju globalni narativi, već i da se potisnu i ućutkaju glasovi neslaganja“, dodaje se u izveštaju.

Kada pogledamo kod nas, videćemo da situacija u Srbiji i na lokalu u 2023. godini nije bila ništa bolja.

Manja sredina jeste, svakako, ali brutalnost, grubost i napadi ne gube na jačini i kada su lokalni mediji u pitanju.

„Najvažnije je da se pokaže da je nekažnjivost nedopustiva i da će pravda stići kada ubijete novinara. To su veoma važne poruke i za sistem i za novinare“, izjavio je Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

O tome je bilo govora i krajem 2023. godine u Čačku, kada je organizovan otvoreni sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) i kontakt tačaka u policiji i tužilaštvu sa medijskim radnicima i novinarima i novinarkama koji doživljavaju pretnje i nasilje u lokalnoj sredini za cilj ima direktnu razmenu iskustava žrtava nasilja i pretnji sa predstavnicima institucija.

Sastanak je organizovala Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u okviru projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“ koji su podržali Evropska komisija kroz Program podrške nezavisnim medijima u Srbiji i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Republike Srbije, kao i kancelarija Misije OEBS u Srbiji i Fondacija Slavko Ćuruvija.

https://www.youtube.com/watch?v=dKChhYdqP3w&t=7s

Izvor: Epicentar press

Ovaj članak je pročitalo 288 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.