PanoramaTurizam

Neizvesno održavanje Drinske regate

Početkom juna meseca u dvodnevnu posetu Opštini Bajina Bašta stići će delegacija Turističke organizacije Srbije i direktorka te organizacije Marija Labović, povodom dvadeset godina od osnivanja TO Tara-Drina, nekada Sportsko-turističkog centra. Ovo će ujedno biti prilika da se na još bolji način prezentuje ova turistička destinacija, rekao je direktor TO Tara-Drina Dejan Mladjenović.

“Iako je još uvek neizvesno da li će ove godine biti održana Drinska regata, odluka o tome trebala bi da bude doneta nakon 21. juna. Mi se spremamo da ove godine organizujemo regatu, iako prošle godine to nismo mogli zbog epidemije izazvane virusom korona. Neke naznake za njeno održavanje postoje, medjutim, problem nam predstavlja spust, koji je i centralni deo manifestacije. Država još uvek nije razmišljala o održavanju takvog vida manifestacije na vodi. Kako se pretpostavlja, održavanje koncerata neće biti problem. Ukoliko spust niz Drinu ne bude dozvoljen, najverovatnije nećemo organizovati ni koncerte, tako da čekamo odluku Vlade Srbije. Budući da se regata održava krajem jula, ukoliko dobijemo zeleno svetlo za održavanje manifestacije, ona bi ove godine bila održana 24. jula“, kaže Mladjenović.

Poseta turista Opštini Bajina Bašta u poslednjih godinu dana je bila iznad očekivanja, kažu u TO Tara Drina.

“Ključna stvar za razvoj turizma u našoj opštini i najveći problem je putna infrastruktura. To je nešto iza čega svi moramo da stanemo i da shvatimo da nam je cilj da unapredimo putnu infrastrukturu. Moramo naći način, a ja ću apelovati na opštinsko rukovodstvo da se uradi put Bajina Bašta – Poćuta – Rogačica u dužini od 38 kilometara. To je važno jer ljudi kod nas dolaze ciljano. O putu za Užice preko Kadinjače da i ne govorim“, ističe Mladjenović.

Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku od 2015. do 2019. godine Bajina Bašta je bila na sedmom mestu u Srbiji po broju ostvarenih noćenja, dok je u Zlatiborskom okrugu na drugom mestu odmah iza Zlatibora..

“Zvanične podatke iz 2020. godine još uvek nemamo. Medjutim, ako pogledamo podatke iz ovih godina, to znači da je svake godine u našoj opštini bilo 200.000 registrovanih noćenja. U 2019. godini bilo je 239.000 noćenja. Želim da istaknem da je formirana grupa koja se bavi kategorizacijom objekata. Ono što bi svakako napomenuo i što svi treba da znaju da se novac od boravišne takse usmerava u razvoj turističke infrastrukture. Tako da nam je cilj da imamo što više registrovanih kategorizovanih objekata“, navodi direktor TO Tara-Drina.

Letnja turistička sezona u bajinoj Bašti zvanično će biti otvorena 7. juna.

Ovaj članak je pročitalo 2035 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.