Republika Srpska

N1: Hoće li biti promjena u Srebrenici?

Hoće li lokalni izbori donijeti promjene u Srebrenici? U ovom trenutku još nema dogovora o zajedničkom kandidatu stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj. SDS ovaj put uskratio je potporu aktualnom načelniku Mladenu Grujičiću, za čiji mandat se, kako tvrde, vežu brojne korupcijske afere, ali i destabilizacija odnosa u samoj Srebrenici. Probosanski blok ranije je potvrdio kandidaturu Alije Tabakovića iz SDA.

Mladen Grujičić je jednostavno loš kandidat. Iza njega su korupcijske afere ali i nikad gori odnosi u Srebrenici: Na ovo bi se mogla svesti izjava Mirka Šarovića, odnosno komentar na pitanje zašto SDS ne želi podržati dosadašnjeg načelnika za zajedničkog kandidata stranaka sa sjedištem u RS.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ostaće upamćen kao jedan od rijetkih zvaničnika koji je od Glavne službe za reviziju Republike Srpske dobio negativno mišljenje za svoj rad. U posljednjem izvještaju koji prati 2019. godinu navodi se uz ostalo kako je bez konkursa i bez jasnih kriterija dijelio grantove raznim udruženjima.

Kontrole utroška nije bilo. Ugovarali su se poslovi koji nisu planirani, a garancije se nisu uzimale. Zbog brojnih nezakonitosti opština Srebrenica je dobila rekordnih 16 preporuka. Na sve navedno, još uvijek aktuelni načelnik kaže riječ je o lažima pojedinih medija.

No nisu bile promašene samo investiicije. U najmanju ruku zapaljive izjave, međunacionalne odnose u ovom gradiću dodatno su destabilizirale dok su veliki projekti izostajali.

Mladan Grujičić ostaje kandidat SNSD-a i DEMOSA-a jer je u prethodne četiri godine uradio kvalitetan posao i kako je kazao Milorad Dodik, to zaslužuje. Da li će nešto promijenti, jer je prioritet zajednički kandidat, nema potvrde.

Podsjetimo da je probosanski blok u Srebrenici postigao dogovor da zajednički kandidat za načelnika ove opštine na lokalnim izborima 2020. godine bude Alija Tabaković iz SDA. Najavljene kandidature povukli su nekadašnji načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, ali i Sadik Ahmetović, Hamdija Fejzić, Munir Habibović.

SDP je ranije najavio kako će imati svoju listu, ali neće imati kandidata za načelnika, potvrdili su iz ove stranke.

Izvor: N1 BiH, Tina Jelin Dizdar

Ovaj članak je pročitalo 418 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.