“Lihvar“ zatvara osmi Bašta fest!

Bašta Fest nastavlja staru tradiciju – u okviru revijalnog programa, festival će zatvoriti debitantsko ostvarenje koje je (prema mišljenju Bašta tima) obeležilo proteklu godinu. Na ovogodišnjem festivalu 4. jula, nakon dodele nagrada, na jezeru Perućac, publika će imati priliku da pogleda film Nemanje Ćeranića „Lihvar“.

“Moj prvi kratki film je učestvovao na prvom Bašta Festu 2014 godine, a ove godine publika će imati priliku da na zatvaranju pogleda moj debitantski film Lihvar. Velika mi je čast pre svega što ću biti deo ekipe kao nekada. Zanimljivo je da je ovo lokalna i univerzalna priča o dugovanju koja se tiče svih nas, tako da će gosti i stanovnici Bajine Bašte imati priliku da gledaju nešto sto nam je blisko, na periferiji, marginalizovano, a nekad i jedva primetno, iako je sve vreme tu oko nas“, izjavio je reditelj Nemanja Ćeranić.

“Lihvar“ je prvi domaći film koji je snimljen i završen tokom pandemije, a mlada entuzijastična ekipa je izgurala snimanje ovog filma za samo 15 dana.

“Posebno želimo da istaknemo da smo imali Nemanjin kratki film Stočar i da nam je uvek drago kada možemo da ispratimo put jednog mladog autora od samih početaka. Takođe, ovaj film je primer sličnog traga kao i Bašta fest, jedne mlade entuzijastične ekipe koja se vratila u svoju opštinu Inđiju i tamo snimila film beležeći taj mentalitet i čuvajući duh vremena, sa fokusom na decentralizaciju“, saopštili su organizatori.

Sinopsis: Jedan dan u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna. Kada je vratio dug kriminalcu koji mu je pomogao da uđe u posao i kada je naplatio sve glavnice od svojih dužnika, Mundir misli da počinje novo poglavlje u njegovom životu. Ali, jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo ga košta.

„Lihvar“ je premijerno prikazan na 49. Festu gde je dobio i nagradu „Milutin Čolić“ za najbolji srpski film. Scenario je pisao mladi autor Strahinja Madžarević, a u filmu igraju Dušan Petković, Strahinja Blažić, Branko Vidaković, Zlatan Vidović, Ivan Đorđević Džudi, Mladen Andrejević, Aleksandar Đurica, Tatjana Venčalovski, Miloš Milaković Ćićo, Stefan Bundalo, Sunčica Milanović, Jovo Maksić, Milica Grujičić, Dragoljub Ćeranić, Petar Milićević, Nemanja Zubac, Kristijan Marković. Producent je Aljoša Ćeranić, direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Milorad Ćitić, kompozitor Dalibor Vrzić.

Bašta Fest, internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti ove godine se održava pod sloganom „OFFLINE“ od 01. do 04. jula, na jednoj od najlepših lokacija u našoj zemlji Bajinoj Bašti.

Ovaj članak je pročitalo 404 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.