Kavčić: Zalažemo se za besplatne udžbenike

U gradskoj galeriji održana je tribina na temu besplatnih udžbenika Fondacije “Alek Kavčić“ gde je roditeljima data mogućnost da knjige za školu nabave besplatno ili po ceni dosta nižoj od trenutne. Na tribini je govorio prof. dr Alek Kavčić inače, osnivač istoimene Fondacije, a koja je inače i inicijator ideje o besplatnim udžbenicima za osnovce.

“Fondacija se zalaže da udžbenici budu besplatni. Cilj je napraviti udžbenike, a fondacija finansira pisanje udžbenika. Onog trenutka kada su napisani i odobreni od strane Ministarstva prosvete mi ih stavljamo na internet da budu besplatno dostupni svima. Dakle, svaka vrsta kopiranja i umnožavanja je dozvoljena i to je cilj fondacije, da dobrotvornim radom napišemo udžbenike koje će moći deca da koriste, a ukoliko želite štampano izdanje roditelji plaćaju udžbenike po ceni štampe“, kaže Kavčić.

Kako je objasnio, Fondacija nije tu da zastupa interese bilo kog izdavača. Fondacija je obezbedila udžbenike koji se mogu potpuno besplatno preuzeti sa interneta u PDF formatu, kao i određene udžbenike u štampanom izdanju, dok je za pojedine potrebno izdvojiti vrlo malo novca.

“Zakon o osnovama sistema i obrazovanja kaže da Savet roditelja učestvuje u postupku izbora udžbenika. Roditelji moraju da pokrenu inicijativu za besplatne udžbenike. Izdavačima je osnovni cilj da od celog posla sa udžbenicima naprave profit. Njima nije cilj podizanje nivoa obrazovanja u Srbiji, već profit. Takodje, postoji trend od kada su izdavači došli u Srbiju, cene udžbenika strahovito rastu i njih profit takodje, iako se broj dece smanjuje, a istovremeno i nivo obrazovanja. Po svim pokazateljima uključujući PISA testove, izdavači nisu tu da štite interes djaka obrazovnog sistema, već sopstvenog džepa i taj trend treba da se prekine“, ističe Kavčić i dodaje da država mora više ulagati u učitelje i nastavnike, a manje u izdavače, jer oni nam neće podići nivo obrazovanja.

Dodaje da su u zavisnosti od škole različite i reakcije roditelja i nastavnika.

“Postoje škole gde su se u trenutku i roditelji i nastavnici prebacili na ove udžbenike jer oni su odobreni od ministarstva prosvete. S druge strane postoje i škole koje pokazuju otpor.  Tamo gde ima otpora bazira se na dezinformacijama koje plasiraju izdavači kako bi diskreditovali ove udžbenike koji su sasvim regularni i jednaki sa ostalim udžbenicima ako ne i bolji. Imamo i neke koji su ne najbolji u Srbiji, nego najbolji na svetu. Takav je udžbenik iz engleskog jezika britanskih izdavača i isti ti udžbenici koji su kod nas besplatni, a dva dinara kostaju po stranici u štampi, koriste se u školama u Portugaliji, Španiji i Rumuniji“, zaključuje Kavčić.

Ovaj članak je pročitalo 674 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.