Kampanja u Srebrenici zahuktava

Do održavanja lokalnih izbora 2. oktobra nije ostalo još mnogo. Predizborna kampanja je u punom jeku u Srebrenici, a Opštinska izborna komisija provodi svoje aktivnosti kako bi sve bilo spremno za održavanje izbora i u Srebrenici.  Nermin Alivuković, predsjednik OIK-a Srebrenica, kaže da će u Srebrenici građani moći glasati na 27 biračkih mjesta.

– Mi trenutno vršimo obuku predsjednika i njhovih zamjenika, te članova biračkih odbora. U toku ove sedmice će biti obavljena obuka. Nakon toga će se vršiti testiranje da se vidi da li kandidati zadovoljavaju. Svi oni koji ne zadovolje i ne prođu testiranje, neće moći nastaviti dalje sa aktivnostima. Mi još jednom prolazimo kroz kompletan pripremni proces ovogodišnjih izbora. Danas ćemo imati i tačne lokacije gdje će biti smještena biračka mjesta. Vjerujemo da će do 2. oktobra sve biti pripremljeno, te da će izbori proći u najboljem redu – kaže Alivuković koji dodaje da se na ovogodišnjim izborima očekuje rekordan broj posmatrača na izborima u Srebrenici.

Da je do održavanja lokalnih izbora ostalo još malo vidi se i po izlijepljenim plakatima kandidata u Srebrenici. Neki od plakata su lijepljeni i po za to nepredviđenim mjestima. Po tome se posebno ističu plakati Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja izlijepljeni u samom centru grada. Pored samog grada, plakati su polijepljeni  u prigradskim mjestima i saobračajnim znakovima.

Mirsad Mujić, komunalni inspektor Opštine Srebrenica, kaže da će prema zakonu ovakvi postupci biti sankcionisani, a strankama izrečene kazne zbog kršenja propisa.

Podsjećamo prije nekoliko mjeseci kada je Haški tribunal oslobodio po svim tačkama optužnice Vojislava Šešelja, lidera Srpske radikalne stranke, u Srebrenici su pobornici i simpatizeri Šešeljeve stranke organizovali okupljanje s ciljem pružanja podrške četničkom vojvodi. Tada su Šešeljeve pristalice iz auta uzvikivali bošnjačkim povratnicima u Srebrenici da će ih ponovo klati što je izazvalo nemir među stanovništvom.

Ovaj članak je pročitalo 368 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.