Jači od vatre – slabiji od zaborava!

Prvomajski praznici su za nama a ove godine, možda više nego ranijih, protekli su u znaku evociranja uspomena na tekovine levičarske i antifašističke revolucije u svetu. U našim krajevima, pred uranaka i tradicionalnog roštiljanja ponegde se položi i pokoji venac na spomenike palim borcima u Drugom svetskom ratu. Iako još nismo raščistili da li je taj rat bio bratoubilački, antifašistički ili oslobodilački, on je odneo mnoge žrtve a spomenici njima su svuda oko nas.

 

Ovom prilikom ukazujemo na jednu vrlo ružnu i vrlo tužnu situaciju tu pored nas. Na granici Bajine Bašte i Valjeva – Debelom brdu, odmah pored puta nalazi zaboravljeni i veoma zapušteni spomenik narodnom heroju Živanu Đurđeviću (1891.-1943.) iz Valjeva. Ovaj spomenik podignut je neposredno posle izgradnje i puštanja u saobraćaj puta Valjevo – Rogačica. O čoveku kome je posvećen danas skoro da ništa ne znamo a spomenik i područje oko njega dospeli su u sramotno stanje zapuštenosti i nebrige. Stanje spomen biste (rad vajarke Vide Jocić) i prostora okolo je jadno, prljavo, prepuno otpadaka i zaraslo i korov, zapušteno i pretvoreno u otvoreni WC što predstavlja vrhunac moralne i ljudske hipokrizije onih koji su indolentni na tu činjenicu. Na spomeniku tragovi pokušaja krađe bronzane skulpture a na pristupnom betonskom postamentu ispod skoro uništene spomen ploče, ispisan grafit „Smrt komuni“.

 

Bez namere da ulazimo u vrednosne rasprave o ovom narodnom heroju, kao i u pitanja autentičnosti njegovog lika i dela, kakvih možda ima, ovde ukazujemo na to koliko nema nikakve brige za spomenike pred našim okom, čak na reprezentativnim lokacijama kakva je ova na Debelom brdu. Da li je partizanski ili četnički, ili ma čiji drugi, svaki spomenik treba čuvati jer podseća na neku vrednost onih kojima je posvećen. Ako, možda te vrednosti nema, onda je takav spomenik bolje i ukloniti nego ovako zapustiti. Ovako zapuštenih spomenika, ne samo partizanima, ima svuda oko nas a ovaj je pored puta pa je  zato vidljv. U vreme kada svi narodi dokazuju svoju antifašistučku prošlost (neki čak iako ih nemaju izmišljaju svoje antifašiste) Srbi svoje antifašiste zaboravljaju. Tužno i ružno!

Pogledaj više o Živan Đurđević ovde.

Tekst i foto: PrimusPress

 

 

 

 

Ovaj članak je pročitalo 2163 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.