Četvrt veka Primusa

Dvadeset pet godina prošlo je od osnivanja Radija Primus, odnosno 15. maja 1992. godine kada se u etru iznad Bajine Bašte začuo radio talas ove stanice. Bila je to prva emisija prve lokalne radio stanice a prvi radio-talasi, nažalost, bili su pomešani sa dolazećim dimom ratnih sukoba preko Drine, što je u mnogome obeležilo kasniji rad ove radio stanice. Nezavisna Radio televizija Bajina Bašta osnovana je 15.maja 1992.godine kao preduzeće za delatnost javnog informisanja, štampu, radio i televiziju, i delatnosti u oblasti kulture.

U proteklim godinama Radio Primus, ranije u sastavu Nezavisne RTV Bajina Bašta, prešao  je put od male eksperimentalne radio stanice, zasnovane na entuzijazmu pokretača, pa sve do moderne RTV kuće bazirane na savremenim medijskim standardima. Ova radio stanica stekla je status nezavisne i objektivne medijske kuće. U toku dvadesetpetogodišnjeg rada,  postala je  član velikog broja domaćih i svetskih organizacija i udruženja.

Signal slušaju žitelji Zapadne Srbije i Istočne Bosne. Primus radio ( u prvim godinama rada Radio Bajina Bašta) počeo je sa  emitovanjem programa u vremenu kada je buknuo rat u Bosni i Hercegovini i već na samom početku prikupljao je i plasirao informacije drugačije od informacija koje su objavljivali zvanični državni mediji zaraćenih strana. Ovakav stav i rad stvorili su protivnke u redovima onih kojima takav način rada nije odgovarao, a to je zajedno sa  teškim i burnim vremenom u kome smo se nalazili stvaralo razne poteškoće. Medjutim, znali smo važnost i ulogu medija u ratnim i posleratnim uslovima. Prvu podršku i pomoć u tim vremenima pružali su nam Beogradski nezavisni radio B92, a sa njim i Studio B, udruzenja i pojedinci. Program nam je stekao veliku slušanost i popularnost kod građana što nam je davalo dodatnu snagu i motiv da opstajemo sve ove godine.

Radio Primus je dobitnik mnogih nagrada među kojima su najznačajnije :

  • Jug Grizelj – najviše jugoslovensko priznanje za istraživačko novinarstvo, širenje prijateljstva među ljudima i uklanjanje granica među narodima – 1999.godine
  • Dobitnik plakete Radija Slobodna Evropa za najbolje ratno izveštavanje.

Najslušanije informativno-političke emisije bile su:

  • Vesti
  • Dnevnik
  • Pregled dana
  • Budilnik

I danas, nakon toliko godina radio Primus svakog dana emituje 24 sata sopstvenog radio programa, koji je baziran na informativnim sadržajima iz zemlje i lokala. Pored toga, emituje dosta zabavnog i marketing programa.

Svakog dana naša redakcija se trudi da, kako informativnim tako i muzičkim programom, zadovolji ukuse slušalaca svih generacija, da zadrži stare i stekne nove slušaoce, kao i da u svakom pogledu odgovara  informativnim i kulturnim potrebama građana.

Dugujemo zahvalnost Vama, poštovani slusaoci , koji ste nas tokom 25 godina podržavali, bodrili i verovali u naš program. Izražavamo zahvalnost retkim pojedincima u lokalnoj zajednici koji su pokazivali dobru volju da nam pomognu ali su ostali u manjini.

Zahvaljujemo se delu javnih preduzeća koja su nam u granicama svojih mogućnosti pomagala. Zahvaljujemo se i privatnim firmama koje su nas pomagale uprkos teškoj privrednoj situaciji i poraznom položaju privrednika u našoj opštini.

 

 

Ovaj članak je pročitalo 1131 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.