Istorijske veze Sarajeva i Bajine Bašte

Povodom Dana opštine Bajina Bašta, večeras će u gradskoj galeriji biti otvorena izložba “Ustanove Drinske banovine“. Tim povod predsednica Opštine Vesna Djurić organizovala je prijem za predstavnike Arhiva BiH, Danijelu Mrdu direktorku Arhiva Bosne i Hercegovine, prof.dr Šimuna Novakovića zamenika direktora Arhiva, prof. dr Draga Mastilovića dekana filozofskog fakulteta univerziteta u Istočnom Sarsjevu i predsednika udruženja istoričara RS. Jedna od tema bila je uspostavljanje saradnje izmedju Bajine Bašte i Istočnog Sarajeva.

Inače, izložba se sastoji od dokumenata u Arhivu BiH iz fonda Drinska banovina jer je njeno sedište bilo u Sarajevu, a posebno važan period za Bajinu Baštu jeste 1929 – 1941 godina.

“Pozivam Bajinobaštane da dodju na večerašnju izložbu, možda pronadju svoje pretke na kandidatskim izbornim listama u tom periodu. Posebno mislim da će mladima iz Bajine Bašte biti interesantno shavtiti povezanost Sarajeva i Bajine Bašte upravo u kontekstu razvoja Bajine Bašte. Posle devastacije u Prvom svetskom ratu kako se ova lepa mala varoš razvija i urbanizuje na jedan kvalitetan i moderan način sa brižnim rukovodstvom tadašnje Kraljevine Jugoslavije kroz projekte mostova i puteva. Interesantno je to da Arhiv BiH poseduje projektnu dokumentaciju i projekat crkve u Perućcu stare već 100 godina koja do danas nije izgradjena, a što će možda biti motiv da se krene u jedan takav projekat. Izložba je prilika da gradjani prisete naših veza koje imamo stotinama godina kroz istoriju i možda na jedan novi način obnoviti veze Sarajeva i Bajine Bašte“, rekla je Danijela Mrda direktorka Arhiva BiH.

“Ovo je podsećanje na istorijske veze izmedju Bajine Bašte i Sarajeva i njihovih žitelja. Zato se značaj ove izložbe mora sagledavati i u kontekstu oživljavanja istorijskih sadržaja. Ono što je svakako interesantno jeste, projekat crkve u Perućcu, a mi unazad nekoliko godina razmatramo izgradnju te crkve, tako da treba da vidimo kako je to nekada bilo planirano da se uradi. Ovom prilikom pozivam sugradjane da dodju večeras na otvaranje izložbe“, izjavila je Djurićeva.

Ovaj članak je pročitalo 288 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.