Graditeljska baština zlatiborskih visoravni

U selu Sirogojno 26 km od turističkog centra Zlatibor, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji “Staro selo”.

Posebnu vrednost Zlatiborskog kraja imaju kulturno-istorijski lokaliteti, građevine tradicionalne arhitekture, kao i proizvodi starih zanata i ručne radinosti.

Muzejska postavka zlatiborskih brvnara predstavlja svedočanstvo kulture stanovanja u zlatiborskom kraju u 19. i početkom 20. veka. U to vreme živelo se u zadrugama koje su brojale i do 50 članova, a zlatiborsku okućnicu sačinjavao je veliki broj manjih objekata raspoređenih oko “glavne kuće”.

U Muzeju na otvorenom ”Staro selo” Sirogojno živopisno je prikazana graditeljska baština zlatiborskih visoravni i vekovna kultura stanovanja na seoskom području.

Pravljene na padini okrenutoj prema suncu, kuće su četvrtastog oblika sa zidovima od vodoravno naslaganih brvana na uglovima vezanih u “ćetr”, pokrivene šindrom, kamenim pločama ili slamom. Na krovu su se nalazili otvori “badže” koji su služili za cirkulaciju vazduha, a na samom vrhu kuće se nalazio dimnjak koji se zvao “kapić”.

Opremljenost muzejske postavke autentičnim pokućstvom, posuđem, uređajima, spravama, oruđem i alatom daju uvid u nekadašnje unutrašnje uređenje kuća, kao i način privređivanja i organizacije porodičnog života ljudi zlatiborskog kraja.

Ovaj članak je pročitalo 459 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.