Javne službeOsnovnaSrednja

Gimnazija i osnovci danas u štrajku

Zbog nasilja nad kolegama u Bačkoj Palanci i beogradskoj gimnaziji, prosvetni radnici u gimnaziji “Josif Pančić“ i Osnovnoj školi “Sveti Sava“ u Bajinoj Bašti kao i u Osnovnoj školi “Dušan Jerković“ u Kostojevićima, danas su obustavile rad, dok je u ostalim školama štrajk bio polovičan ili ga uopšte nije bilo.

Zahtevi prosvetara su hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama uključujući i promenu zakonske regulative i izmenu krivičnog zakonika Republike Srbije.

“Štrajku su prethodila dešavanja proteklih dana u tehničkoj školi u Bačkoj Palanci i beogradskoj gimnaziji gde su naše kolege zadobili teške telesne povrede na svom radnom mestu. U štrajku su svi zaposleni, osim jedne učiteljice koja će raditi skraćeno sa časovima u trajanju od 30 minuta. U dogovoru sa kolegama dogovorićemo se oko nadoknade časova, tako da deca ne budu oštećena. Kada govorimo o stanju u kom se našla prosveta, skoro svaki dan se dešavaju incidenti. Zar nam nije dovoljna opomena šta se dogodilo u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu? Jednostavno nešto mora da se promeni da sutra ne dodjemo u situaciju da bude još gore“, kaže Dejan Purić predsednik sindikata Osnovne škole Sveti Sava.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije čiji je član i sindikalna organizacija u gimnaziji “Josif Pančić“ je jednoglasno odlučila da se nastava u ovoj školi danas obustavi kao znak podrške pretučenom kolegi.

“Naši zahtevi su jasni i odnose se na dobijanje statusa službenog lica za sve prosvetne radnike. Smatramo da će to u velikoj meri doprineti sprečavanju svakog narednog fizičkog pokušaja nasrtanja na nastavno osoblje“, kaže Petar Čolić predsednik sindikata gimnazije “Josif Pančić“

 

 

Ovaj članak je pročitalo 339 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.