Javne službe

EPS: RHE „Bajina Bašta“ – dragulj Elektroprivrede Srbije

Nedavno započeta revitalizacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“ doneće dodatnu sigurnost našem elektroenergetskom sistemu, većoj pouzdanosti i produženju radnog veka zlatne rezerve u sistemu „Elektroprivrede Srbije“ – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, koji je sa izvršnim direktorima obišao radove na revitalizaciji RHE „Bajina Bašta“.

Projekat sanacije i adaptacije agregata obuhvata revitalizaciju mašinske i elektro opreme, kontrolnog sistema agregata, kao i sistema pobude i električnog kočenja. Radovi na prvom agregatu su počeli 1. aprila i očekuje se da će biti završeni krajem godine, dok će isti poslovi na drugom agregatu biti urađeni tokom 2025. godine. Ukupna vrednost projekta revitalizacije je oko 35 miliona evra.

– Reverzibilne hidroelektrane su u samom vrhu prioriteta kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, kako zbog proizvodnje, tako i zbog skladištenja električne energije. Jedina reverzibilna hidroelektrana u sastavu EPS „Bajina Bašta“ je važna rezerva u elektroenergetskom sistemu Srbije tokom perioda povećane potrošnje struje ili prilikom sušnih perioda. U prethodne 42 godine rada RHE „Bajina Bašta“ potvrdila je opravdanost izgradnje, jer je sa rezervom struje deponovanom u akumulaciji u Zaovinama doprinosila sigurnom snabdevanju električnom energijom – naglasio je Živković.

Direktor za proizvodnju energije u Drinsko-Limskim HE Dušan Trišić je rekao da su početku revitalizacije prethodile neophodne mere obezbeđenja kako bi agregat bio u stanju mirovanja i u uslovima za bezbedan rad.

– Rotor težine 450 tona je izvađen 11. aprila, spušten na montažni prostor mašinske sale RHE „Bajina Bašta“, a narednih dana biće završeni i demontažni radovi – rekao je Trišić.

Posle više od četiri decenije, Srbija će dobiti još jednu reverzibilnu hidroelektranu „Bistrica“. Do kraja godine biće završena priprema tehničke dokumentacije, a sledeće godine započeće izvođenje pripremnih radova.

– Reverzibilna hidroelektrana „Bistrica“ jedan je od strateških projekata EPS-a, a posebno je važna jer se očekuje sve veće učešće promenjivih obnovljivih izvora energije. EPS prepoznaje reverzibilne hidroelektrane kao najpogodnije, a projekat reverzibilne HE „Bistrica“ kao odličnu opciju imajući u vidu nivo razvoja dokumentacije, kao i karakteristike samog projekta. Značaj RHE „Bistrica“ ogleda se u kapacitetu za skladištenje energije, koji omogućava balansiranje sistema proizvodeći električnu energiju onda kada je ona najpotrebnija – istakao je Živković.

EPS

Ovaj članak je pročitalo 335 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.