KulturoskopPriredbe

“Edip“ najbolja predstava Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Stručni žiri i publika bili su jednoglasni u odluci da je predstava “Edip” Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd najbolja je predstava 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Stručni žiri 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, koji je ove godine radio u sastavu Miodrag Tabački, scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor – predsednik žirija, Urša Raukar-Gamulin, glumica – član žirija, Miloš Latinović, kulturolog, književnik – član žirija, Branislava Ilić, dramaturškinja – član žirija i Milan Nešković, profesor, reditelj – član žirija, doneo je odluku:

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjU PREDSTAVU – Dodeljuje se predstavi EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd za osobeno tumačenje klasike na savremen način.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjU REŽIJU ̶ Dodeljuje se Veljku Mićunoviću za režiju predstave “Očevi i oci“ Narodnog pozorišta Beograd. Mićunovićeva režija je precizna i osobena u kontekstu tumačenju savremenog romana prevedenog na dramski jezik sa posebnom posvećenošću likovima prelomne istorijske epohe.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjU ŽENSKU ULOGU – Dodeljuje se Vanji Ejdus za ulogu Elizabete Medaković u predstavi “Očevi i oci“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Vanja Ejdus je uverljivo, konzustentno i scenski slikovito i na momente tumačila lik strankinje u zemlji koja ne prihvata.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjU MUŠKU ULOGU – Dodeljuje se Milanu Mariću za ulogu Edipa u predstavi “Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Marić je promišljeno ali eruptivno tumačio antički lik povezujući ga sa savremenošću u kojoj živimo, pokazujući da se ljudi i vremena ne menjaju.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjU SCENOGRAFIJU – Dodeljuje se Ivanki-Vani Prelević za scenografiju predstave “Nesporazum“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice. Nagrada je dodeljena zbog kozisitentnog i inovativnog osmišljavanja scenskog prostora.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjU KOSTIMOGRAFIJU – Dodeljuje se Mariji Marković – Milojev za kostime predstave “Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu i “Očevi i oci“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Marija Marković-Milojev je u obe predstave kostime izvela maštovito dosledno i tačno u istorijskim kontektstima predstava.

Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – Dodeljuje se Seni Djorovidj za ulogu Nanke u predstavi “Očevi i oci“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Sena Đorović je doslednom interpretacijom lika iz naroda definisala habitus tradicionalnih slojeva našef društva u prelomnim vremenima.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjEG MLADOG GLUMCA i Nagrada POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» – Dodeljuje se Aleksandru Vućkoviću za ulogu Mihaila Medakovića u predstavi “Očevi i oci“ Narodnog pozorišta iz Beograda. Vučkovićeva inpreteracija na najbolji način dočarava fatalizam mladosti u istorijskim turbulentnim vremenima.

Specijalna NAGRADA ARDALION – Dodeljuje se ansamblu predstave Naš razred Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba za kolektivnu glumačku igru.

Publika je najvišu ocenu, 4,80 dodelila predstavi “Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Ovaj članak je pročitalo 78 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.